Πρωτοφτιάχτηκε το 1954 στο Πουέρτο Ρίκο και από το 1978 αποτελεί το εθνικό ποτό του τόπου αυτού. Ετυμολογικά το κοκτέιλ σημαίνει piña= pineapple ελληνιστή ανανάς και colada = strained θα το μεταφράζαμε σπασμένος, σπασμένος ανανάς δηλαδή θα το ονομάζαμε στην Ελλάδα και δεν θα έκανε μάλλον καμιά επιτυχία. Το άκρως καλοκαιρινό αυτό κοκτέιλ έχει γλυκιά γεύση και φτιάχνεται από ρούμι, κρέμα καρύδας ή γάλα καρύδας και χυμό ανανά τα οποία ανακατεύονται  ή χτυπιούνται σε σέικερ και σερβίρονται σε ποτήρι με πάγο.

Τώρα το πως ξεκίνησαν όλα είναι μια άλλη ιστορία... Επικρατεί μια εκδοχή πως το κοκτέιλ αυτό δημιουργήθηκε αρχικά από κάποιον πειρατή ονόματι  Roberto Cofresí με απώτερο σκοπό να εμψυχώσει το πλήρωμά του. Με το θανατό του όμως το 1825 η συνταγή του κοκτέιλ χάθηκε. Έπειτα ο Ramón "Monchito" Marrero ισχυρίζεται ότι το τελειοποίησε στο Caribe Hilton’s Beachcomber Bar την χρονιά του 1954. Συνέχιζε να σερβίρει το ποτό αυτό για 35 χρόνια μέχρι που το 1978 ανακηρύχθηκε σε εθνικό ποτό. Το 1963 ο Pepe Barrachina (ιδιοκτήτης εστιατορίου στο Πόρτο Ρίκο) και ο Ramon Portas Mingot (διάσημος bartender) κάπου στη Βόρεια Αμερική ένωσαν χυμό ανανά, κρέμα καρύδας, ζαχαρούχο γάλα και πάγο φτιάχνοντας ένα πολύ δροσερό ποτό γνωστό σήμερα με την ονομασία Piña Colada.

Το κοκτέιλ έγινε ευρέως γνωστό στο Πουέρτο Ρίκο το1978, αλλά και μετέπειτα στον υπόλοιπο κόσμο όταν ο Rupert Holmes έβγαλε το 1979 το τραγούδι, "Escape (The Piña Colada Song)"

Το 1979 ο Chuck Mangione ονομάζει μια σύνθεση στο άλμπουμ του "Fun and Games", τι άλλο, Piña Colada

Στο "The Godfather Part II" (1974), στις σκηνές όπου πήγαιναν στην Κούβα τους σέρβιραν πολλές φορές το κοκτέιλ αυτό. 

Για να απολαύσεις αυτό το τέλειο καλοκαιρινό κοκτέιλ σου δίνουμε τη συνταγή την οποία σου ευχόμαστε να απολαύσεις κάποια μέρα στο μπαλκόνι σου με τα πόδια σταυροπόδι πάνω στα κάγκελα και μια αίσθηση γαλήνης στην ψυχή!

Τα υλικά σου

  • 60 ml ρούμι
  • 80 ml χυμό ανανά
  • 40 ml κρέμα ή γάλα καρύδας
  • 1 κερασάκι Maraschino (για γαρνίρισμα)
  • 1 φέτα ανανά (για γαρνίρισμα)
  • Βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από αυτά που θα γαρνίρουμε το ποτήρι μας, στο shaker με λίγο πάγο και τα χτυπάμε.
  • Γεμίζουμε ένα ψηλό ποτήρι για Long Drinks με πάγο και προσθέτουμε το μίγμα μας (αφού προηγουμένως το σουρώσουμε).
  • Στο χείλος του ποτηριού τοποθετούμε τη φέτα ανανά και καρφώνουμε πάνω του το maraschino με μία οδοντογλυφίδα.
  • Σερβίρουμε με καλαμάκι.

 



  Διάβασε ακόμη:

Ο Άκης Πετρετζίκης σου δείχνει τον τρόπο για να κάνεις τα λαχανικά πιο τραγανά!

Έληξε το γιαούρτι; Να πως μπορείς να το χρησιμοποιήσεις!