Φέτος σου έχουμε τη λύση για την πιο κλασική διακοσμητική ιδέα! Αποξηραμένες φέτες φρούτων από τα χεράκια σου! Να τι πρέπει να κάνεις:

1. Αρχικά κόβεις το φρούτο, για όποιο είδος και αν πρόκειται, π.χ μήλα, αχλάδια, πορτοκάλια, λεμόνια, μπανάνες κλπ. σε λεπτές φέτες και κάποιες από αυτές τις ξανακόβεις στην μέση ώστε να δημιουργήσεις διακοσμητικά διαφορετικού μεγέθους.

2. Βουτάς τις κομμένες φέτες για 10-15 λεπτά μέσα σε διάλυμα νερού και χυμού λεμονιού σε αναλογία 1/1. Το λεμόνι βοηθά να διατηρήσουν το χρώμα τους, κυρίως τα φρούτα που μόλις κοπούν «μαυρίζουν» αμέσως όπως μπανάνες, μήλα, αχλάδια κλπ.

3. Τα βγάζεις, τα σκουπίζεις και τα τοποθετείς μέσα σε ταψί αλλά πάνω σε σχάρα ή και απευθείας πάνω στην σχάρα του φούρνου και τον ανάβεις στους 150 βαθμούς στην λειτουργία «με αέρα». Μετά μισή περίπου ώρα χαμηλώνεις την θερμοκρασία στους 100 βαθμούς και τα αφήνεις για άλλη τόση ώρα.

Επειδή ο κάθε φούρνος συμπεριφέρεται διαφορετικά, από την αρχή ελέγχεις ότι το χρώμα τους δεν γίνεται ιδιαίτερα σκούρο, ότι δεν «αρπάζουν» ανομοιόμορφα δηλαδή, αν συμβεί απλώς χαμηλώνεις στην θερμοκρασία. Μπορείς και να τα σκεπάσεις με αλουμινόχαρτο ή αντικολλητικό χαρτί, αλλά οι υδρατμοί που θα παραχθούν επιβραδύνουν την διαδικασία στεγνώματος, γι΄αυτό είναι προτιμότερο να τα αφήσεις ξεσκέπαστα έως ότου αρχίζουν ελαφρά να μικραίνουν σε μέγεθος να «ζαρώνουν» δηλαδή και να αφυδατώνονται. Τότε κλείνεις τον θερμοστάτη και τα αφήνεις μέσα για μία ακόμη ώρα αλλά με ελαφρά ανοιχτή την πόρτα του φούρνου, ώστε να συνεχίσουν να στεγνώνουν αλλά χωρίς να δημιουργούνται στο εσωτερικό του φούρνου υδρατμοί που θα τα υγραίνουν ξανά.

Τα βγάζεις, τα απλώνεις σε ταψί και τα αφήνεις για 1-2 μέρες ακόμη εκτεθειμένα στον αέρα ή αν έχεεις τον κατάλληλο χώρο στον ήλιο (το καλύτερο είναι κρεμασμένα αφού τα περάσεεις με βελόνα σε μια χοντρή κλωστή) και στην συνέχεια μπορείς να περάσεις με πινελάκι 1-2 χέρια διαφανές βερνίκι γενικής χρήσης (σαν αυτό που χρησιμοποιείται σε όλες τις χειροτεχνίες-κατασκευές από χαρτί, ύφασμα κλπ. για να αδιαβροχοποιήσει ελαφρά και να προστατέψει την επιφάνειά τους) και είναι πλέον έτοιμα να τα χρησιμοποιήσεις σε κάθε είδους διακοσμητικές συνθέσεις και κατασκευές.

Αν σε οποιοδήποτε στάδιο της αποξήρανσης …κάτι πάει στραβά και δεν σε ικανοποιεί το αποτέλεσμα, απλώς και μόνο τα ξανατοποθετείς στον φούρνο στην λειτουργία του αέρα. Τα αποξηραμένα φρούτα πάντως, για διακοσμητική χρήση, δεν χρειάζεται να αφυδατωθούν πλήρως, όπως τα αντίστοιχα ως τρόφιμο, αντίθετα αν οι φέτες διατηρήσουν έναν σχετικό «όγκο» είναι ωραιότερες και αν χρειαστεί μπορείτε να επιμηκύνετε το τελευταίο στάδιο της διαδικασίας και να τα αφήσετε παραπάνω να στεγνώσουν με τον φυσικό τρόπο, στον αέρα και τον ήλιο δηλαδή.  Διάβασε ακόμη:

Πώς να διαλέξεις το ιδανικό χαλί για το σπίτι σου;

Βρήκαμε τα πιο εντυπωσιακά παιδικά δωμάτια για να πάρεις ιδέες!