Το ρυζότο είναι ολόκληρη επιστήμη... Καταρχάς θα ξεκινήσουμε με τον πιο απλό διαχωρισμό που υπάρχουν άπειρα άτομα εκεί έξω που τα μπερδεύουν. Άλλο ρυζότο και άλλο πιλάφι. Το ρυζότο πρόκειται περί μιας κρεμμώδους σύνθεσης ρυζιού ειδικού τύπου για ρυζότο ενώ το πιλάφι πρόκειται για ρύζι ανάμεικτο με λαχανικά συνήθως.

Σου παραθέτουμε τους κανόνες

1. Ο τύπος ρυζιού που επιλέγουμε είναι Arborio ή καρολίνα. Οτιδήποτε άλλο σορυ αλλά δεν...

2. Στο ρυζότο το ρύζι πρώτα καβουρδίζεται σε βούτυρο ή λάδι. Αυτό συμβαίνει να για μπορέσει ο κάθε κόκκος να περικυκλωθεί από ένα στρώμα λίπους για βοηθήσει στην τελική υφή κρεμώδους που θέλουμε να δώσουμε.

3. Το πρώτο σβήσιμο γίνεται με κρασί, λευκό η κόκκινο ανάλογα με το χρώμα που θες να δώσεις στο ρυζότο σου. Μιλάμε πάντα για ξηρό κρασί και πρέπει πάντα να περιμένεις να απορροφηθεί από τους κόκκους για να συνεχίσεις με τα υπόλοιπα υλικά σου.

4. Το υγρό στοιχείο ακολουθεί αυστηρά την αναλογία ένα προς δύο, ήτοι ένα φλιτζάνι ρύζι για δύο φλιτζάνια υγρού στοιχείου. Και πρέπει να είναι ζεστό και σε καμία περίπτωση κρύο.

5. Το υγρό στοιχείο είναι ζωμός είτε λαχανικών είτε κρέατος και προστίθεται σταδιακά ενώ ανακατεύουμε. Για το ρυζότο, θα δανειστούμε μια αγαπημένη φράση του υπέρτατου Ηλία Μαμαλάκη,  πρέπει να είσαι εκεί, δίπλα του, να το αγαπάς. Αλλιώς δεν είναι ρυζότο! Και έτσι είναι. Δεν φτιάχνεις φασολάκια. Αυτό συνεπάγεται πως θα ανακατεύεις μέχρι να σερβίρεις. Πιο συγκεκριμένα όταν έχει εξατμιστεί το κρασί, η θερμότητα αυξάνεται στη μέση υψηλή και προστίθεται σταδιακά σε μικρές ποσότητες, πολύ ζεστός ζωμός, ενώ ανακατεύεται απαλά και σχεδόν συνεχόμενα: η ανάδευση χαλαρώνει τα μόρια του αμύλου από το εξωτερικό των κόκκων του ρυζιού εντός του περιβάλλοντος υγρού, δημιουργώντας έτσι, μια ομαλή και κρεμώδη υφή υγρού.

6. Προς το τέλος,αφού αφαιρεθει από τη φωτιά το σκεύος πρέπει να προστεθούν κύβοι κρύου βουτύρου και το ανακάτεμα πρέπει να είναι έντονο ώστε η υφή να διατηρηθεί λεία και κρεμώδης. 

7. Σκεπάζουμε με ένα ποτηρόπανο και καλύπτουμε με το καπάκι. Το ρυζότο πρεπει να ξεκουραστεί 5 λεπτά και να καταναλωθεί την ίδια μέρα.  Διάβασε ακόμη:

Ο Άκης Πετρετζίκης σου δείχνει τον τρόπο για να κάνεις τα λαχανικά πιο τραγανά!

Έληξε το γιαούρτι; Να πως μπορείς να το χρησιμοποιήσεις!