ΥΛΙΚΑ

Υλικά:

5 Μελιτζάνες φλάσκες (όχι πολύ μεγάλες)

4 κ.σ. Ελαιόλαδο

2 κ.σ. Φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο

Αλάτι

Πιπέρι

 

Υλικά για τον κιμά:

500 γρ. Κιμά μοσχαρίσιο,από σπαλομίτα

1 Κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 Σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

7-8 κ.σ Ελαιόλαδο

1 κ.σ. Πελτέ ντομάτας

150 ml Κόκκινο κρασί

800 γρ. Ντομάτα κον κασέ κονσέρβα

1 Πρέζα κανέλα, τριμμένη

1 Πρέζα γαρύφαλλο, τριμμένο

2 Φύλλα δάφνης

Αλάτι

Πιπέρι

 

Υλικά για τη μπεσαμέλ:

50 γρ. Αλεύρι

50 γρ. Βούτυρο

500 ml. Γάλα , πλήρες

2 Κρόκους αυγού

¼ κ.γ. Μοσχοκάρυδο, τριμμένο

100 γρ. Γραβιέρα, τριμμένη και έξτρα για πασπάλισμα

Αλάτι

Πιπέρι

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

1. Εκτέλεση για τις μελιτζάνες: Ξεπλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε με ένα μαχαίρι κατά μήκος στη μέση. Χαράσουμε τη σάρκα τους σταυρωτά με ένα μαχαίρι ώστε να δημιουργήσουμε «διαμαντάκια».

2. Πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο, θυμάρι, αλάτι και πιπέρι την κάθε μελιτζάνα, στη συνέχεια τις τοποθετούμε πάνω σε ένα ταψί του φούρνου και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα για 30’ μέχρι να μαλακώσουν.

3. Μόλις ψηθούν τις βγάζουμε από το φούρνο και τις αφήνουμε στην άκρη.

4. Εκτέλεση για τον κιμά: Βάζουμε μια μικρή κατσαρόλα πάνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε μέσα το ελαιόλαδο, και το κρεμμύδι και το μαγειρεύουμε για 2 λεπτά.***

5. Στη συνέχεια προσθέτουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε για άλλο 1’, έπειτα ρίχνουμε τον κιμά και τον τσιγαρίζουμε μέχρι να ασπρίσει.

6. Έπειτα ρίχνουμε στην κατσαρόλα τον πελτέ και μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά.

7. Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ, αυτό θα το καταλάβουμε όταν το φαγητό πάψει να μυρίζει οινόπνευμα.

8. Ρίχνουμε την κανέλα, το γαρύφαλλο, τα φύλλα δάφνης και τη ντομάτα κονκασέ, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 30’ περίπου.

9. Μόλις ετοιμαστεί ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.

10. Εκτέλεση για τη μπεσαμέλ: Βάζουμε μια κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός για 1’ και ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα ,ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κάνει σβόλους.

11. Μόλις πήξει αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε τους κρόκους, την γραβιέρα, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.

12. Σύνθεση φαγητού: Παίρνουμε το ¼ της μπεσαμέλ και τη ρίχνουμε μέσα στον κιμά, γεμίζουμε την επιφάνεια της κάθε μελιτζάνας με τον κιμά και από πάνω καλύπτουμε με μία γεμάτη κουταλιά από τη μπεσαμέλ.

13. Πασπαλίζουμε με έξτρα τριμμένη γραβιέρα από πάνω και ψήνουμε στους 200 βαθμούς στον αέρα για 25’ - 30’ μέχρι να γκραντιναριστεί η μπεσαμέλ.

 



  Διάβασε ακόμη:

Η πιο εύκολη και νόστιμη λουκανικόπιτα σε χρόνο ντε-τε!

Τα πιο λαχταριστά σοκολατένια μπισκότα τα φτιάχνουμε στο Woman’sDiary!