Θρεπτικά και πάντα νόστιμα, τα αγαπημένα μας μακαρόνια!

Μια συνταγή για σήμερα που θα γλύφεις και τα δάχτυλά σου!

Τι θα χρειαστείς;

Ελαιόλαδο για το ταψάκι
½ κούπα φρυγανιά τριμμένη
4 κ.σ. παρμεζάνα και επιπλέον για το σερβίρισμα
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα και 2 κ.σ. επιπλέον
500 γρ μοσχαρίσιο λιπαρό κιμά
3 σκ. Σκόρδο ψιλοκομμένο
1 ποτηράκι του κρασιού κόκκινο κρασί
800 γρ σάλτσα ντομάτας έτοιμη
αλάτι και πιπέρι
2 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες κομμένες σε λεπτές φέτες
500 γρ κοντά ζυμαρικά (πέννες)
500 γρ μοτσαρέλα τριμμένη
έξτρα 2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη

Πως θα τη φτιάξεις;

-Λαδώνουμε τη βάση και τα πλάγια μιας φόρμας 28 εκ με αποσπώμενη βάση.
-Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη φρυγανιά με 2 κ.σ. παρμεζάνα και με το μείγμα αυτό “αλευρώνουμε” το εσωτερικό της φόρμας. Αδειάζουμε και πετάμε αυτά που περισσεύουν μέσα από τη φόρμα.
-Σε ένα βαθύ τηγάνι που το καίμε σε πολύ δυνατή φωτιά προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και τον κιμά.
-Σοτάρουμε τον κιμά για 5 λεπτά, προσθέτουμε το σκόρδο, και αφού σοτάρουμε άλλα 2-3 λεπτά σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί το μισό.
-Προσθέτουμε και τη ντομάτα και σιγοβράζουμε για άλλα 5 λεπτά μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά.
-Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και δοκιμάζουμε.
-Αφήνουμε στο πλάι.
-Ετοιμάζουμε τις μελιτζάνες.
-Βάζουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και ξεκινάμε να τηγανίζουμε τις μελιτζάνες σε μέτρια φωτιά, λίγες λίγες τη φορά.
-Συμπληρώνουμε σε κάθε τηγανιά λίγο ελαιόλαδο γιατί οι μελιτζάνες έχουν την τάση να ρουφάνε το λάδι.
-Τις αφήνουμε πάνω σε ένα ταψί στρωμένο με χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν καλά από τα λάδια.
-Παράλληλα σε μια βαθιά κατσαρόλα και σε μπόλικο αλατισμένο νερό που βράζει βράζουμε τα ζυμαρικά για όση ώρα λέει ο κατασκευαστής μείον 1 λεπτό. Τα στραγγίζουμε καλά. Τα θέλουμε «αλ ντέντε» γιατί θα συνεχίσουν να μαγειρεύονται και στο φούρνο.
-Τα ανακατεύουμε με τη σάλτσα και τη μοτσαρέλα.
-Ξεκινάμε να συνθέτουμε το φαγητό μας.

-Στη βάση της φόρμας βάζουμε μια στρώση από τηγανητές μελιτζάνες.
-Συνεχίζουμε βάζοντας μελιτζάνες και καλύπτοντας τα πλαινά της φόρμας. Θα περισσεύουν σίγουρα προς το πλάι αλλά μετά θα τις γυρίσουμε προς τα μέσα
-Γεμίζουμε τη φόρμα με το μείγμα ζυμαρικών και σάλτσας. Πατάμε καλά το μείγμα ώστε να μην αφήσει κενά μέσα στη φόρμα.
-Γυρνάμε προς τα πάνω τις φέτες της μελιτζάνας που περισσεύουν και από πάνω τους βάζουμε ότι μελιτζάνες έχουν περισσέψει.
-Καλύπτουμε με μεμβράνη, βάζουμε πάνω ένα πιάτο με μια κονσέρβα πάνω του για έξτρα βάρος και βάζουμε τη φόρμα στο ψυγείο για 4 ώρες ώστε να παγώσει καλά το μείγμα ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα και να κοπεί εύκολα.
-Αφαιρούμε από το ψυγείο και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα.
-Αφαιρούμε την μεμβράνη και σκορπάμε λίγη μοτσαρέλα, τα 2 κ.σ. παρμεζάνα καθώς και 2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη πάνω στο φαγητό.
-Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στο φούρνο για 30 λεπτά.
-Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 15-20 λεπτά μέχρι να πάρει καλό χρώμα το φαγητό.
-Αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε 30 λεπτά να ξεκουραστεί και να “δέσει” πριν κόψουμε φέτες από το φαγητό και το σερβίρουμε.

Πηγή συνταγής: akispetretzikis.com



  Διάβασε ακόμη:

Η πιο εύκολη και νόστιμη λουκανικόπιτα σε χρόνο ντε-τε!

Μυρωδάτο και αφράτο κέικ μήλου!