Αναμφίβολα, ο ερχομός ενός μωρού φέρνει αγωνία και ενθουσιασμό στην οικογένεια. Κάποιες φορές όμως φέρνει και αρκετά προβλήματα στους γονείς. Κυρίως με το πως το πρώτο παιδάκι της οικογένειας θα υποδεχτεί το καινούργιο μέλος και πως θα καταφέρουμε να το προετοιμάσουμε κατάλληλα.

  1. Πρέπει να εξηγήσουμε στο μεγαλύτερο παιδάκι ότι το αγαπάμε πολύ και ότι το αδερφάκι του δεν πρόκειται να του πάρει τη θέση.  Αυτός είναι και ο μεγάλος φόβος των μικρών παιδιών. Ότι το μωρό θα τα αντικαταστήσει και ότι οι γονείς θα αγαπάνε το μωρό περισσότερο. Πρέπει να πούμε στο μεγαλύτερο παιδάκι ότι έχοντας αδερφάκι δε θα νιώθει ποτέ μοναξιά.
  2. Δίνουμε το καλό παράδειγμα!  Περιγράφουμε θετικές εμπειρίες με αδέρφια: για παράδειγμα αν εσείς ή ο πατέρας του έχετε αδέρφια, μοιραστείτε τις ωραίες στιγμές και το πόσο σπουδαίο είναι.  Δίνουμε παραδείγματα από φίλους τονίζοντας το παιχνίδι, την παρέα και την αλληλεγγύη.
  3. Διαβεβαιώνουμε το παιδάκι ότι η αγάπη δεν τελειώνει και δεν εξαντλείται.
  4. Δείχνουμε στο παιδάκι φωτογραφίες και βίντεο απ’ όταν το ίδιο ήταν μωρό.  Συζητάμε μαζί του για το πόσο μικρό ήταν και πόση ανάγκη φροντίδας είχε. Πρέπει να του εξηγήσουμε ότι το καινούργιο μωρό χρειάζεται την ίδια φροντίδα. 
  5. Εξηγούμε στο παιδάκι ότι τα μωρά είναι «εύθραυστα» και κάντε εξάσκηση με το πώς πιάνουμε εύθραυστα αντικείμενα. Εξηγούμε ότι τα μωρά στην αρχή κοιμούνται και κλαίνε αλλά ότι μεγαλώνοντας θα θέλουν να παίζουν με το μεγάλο τους αδερφάκι.
  6. Τονίζουμε στο παιδάκι τον σημαντικό ρόλο του μεγάλου αδερφού.  Συζητάμε όλα όσα θα μπορεί να κάνει με το μωρό, από το να του τραγουδάει και να κουνάει το καρότσι, μέχρι να του διδάξει αργότερα τα γράμματα και τους αριθμούς.  Εδώ πρέπει να τοονίσουμε ότι το μωρό πάντα θα θαυμάζει το μεγαλύτερο αδερφάκι του που πάντα θα ξέρει τόσα πολλά και θαυμαστά πράγματα!
  7. Δίνουμε συναισθηματικό χώρο στο παιδί και δεν ακυρώνουμε τα συναισθήματά του.  Βοηθάμε το παιδί να εκφράσει τα συναισθήματά του και το καθοδηγούμε ώστε να νιώσει όμορφα.
  8. Δίνουμε στο μεγαλύτερο παιδάκι έναν ρόλο όπως βοηθός την ώρα του ταίσματος.  Πρέπει να έχουμε ποιοτικό χρόνο με το μεγαλύτερο παιδί  και να τονίσουμε ότι αυτό γίνεται επειδή ακριβώς είναι μεγάλο και μπορεί να κάνει τέτοια πράγματα.
  9. Και τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, επιστρέφοντας στο σπίτι από το μαιευτήριο φροντίζουμε να φέρουμε ένα δώρο που το «στέλνει» το καινούργιο μωρό στο μεγαλύτερο αδερφάκι του!

 

   Διάβασε ακόμη:

Πρώτη φορά μανούλα; Τι πρέπει να έχεις μαζί σου στο μαιευτήριο

Άκου την έρευνα: Αυτή είναι η κατάλληλη ηλικία για γάμο!