Είναι άνετες και βολικές και σου δίνουν στυλ! Ξέρεις όμως πόσο μεγάλη ιστορία έχουν;

Για να γνωρίζεις οι εσπαντρίγιες προέρχονται από την Ισπανία. Αρχικά, κατασκευάζονταν από σκοινί ή πλεξίδες φυτών μαζί με κομμάτια λινού υφάσματος και, σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία, φορέθηκαν για πρώτη φορά τον 13ο αιώνα από τους στρατιώτες του βασιλιά της Αραγωνίας. Όσον αφορά την προέλευση του ονόματός τους; Αυτό έχει τις ρίζες του στη λέξη «εσπάρτο», που ήταν το είδος φυτού, το οποίο συνήθως καιγόταν και, στη συνέχεια, δενόταν σε πλεξίδες, προκειμένου να κατασκευαστούν οι σόλες.

Στις αρχές του 19ου αιώνα, έμποροι στην γαλλική πόλη Mauléon άρχισαν να πουλούν τα συγκεκριμένα παπούτσια μαζικά. Οι πρώτοι που τα φόρεσαν ήταν και πάλι οι στρατιώτες και, αμέσως μετά, οι ιερείς. Γύρω στο 1880, άρχισαν να τα προτιμούν και οι εργάτες στα ορυχεία, ενώ, λίγο αργότερα, ξεκίνησαν και οι εξαγωγές τους στη Νότια Αμερική.

Από τα πιο διάσημα σχέδια ήταν εκείνο από ολόλευκο ύφασμα που φορούσαν οι χορευτές.

Κατά παράδοση, το χρώμα από τις εσπαντρίγιες ήταν μαύρο ή το φυσικό των λινών υφασμάτων από τα οποία κατασκευάζονταν. Συνήθως, η πιο ανοιχτόχρωμη εκδοχή τους φοριόταν τις Κυριακές, ενώ η πιο σκούρα μέσα στην εβδομάδα. Ωστόσο, κάθε περιοχή είχε τις δικές της ιδιαιτερότητες ως προς τα σχέδια και τα χρώματα. Για παράδειγμα, τα ζευγάρια που φτιάχνονταν στην Εμπόρδα ήταν διακοσμημένα με πέντε χρωματιστές ρίγες στην κορυφή τους. Παράλληλα, ένα από τα πιο διάσημα σχέδια ήταν αυτό που κατασκευαζόταν εξ ολοκλήρου με ολόλευκο ύφασμα και φοριόταν κυρίως από τους χορευτές.

Γύρω στο 1950, η μόδα άρχισε να εξελίσσεται και οι παραγωγοί της εσπαντρίγιας αναδιαμόρφωσαν τα συγκεκριμένα παπούτσια με έναν πιο εκλεπτυσμένο τρόπο, ώστε να ακολουθούν περισσότερο τις ανάγκες και τις προτιμήσεις της εποχής.

Τη δεκαετία του '60, ο Yves Saint Laurent παρήγγειλε τις πρώτες εσπαντρίγιες με τακούνι και προκάλεσαν «έκρηξη»!

Ο κορυφαίος σχεδιαστής των 60s, έκανε ειδική παραγγελία των συγκεκριμένων παπουτσιών, ζητώντας εσπαντρίγιες με ... τακούνια! Κάτι που, φυσικά, δεν είχε φτιαχτεί ποτέ ξανά και αποτέλεσε αμέσως την τελευταία λέξη της μόδας. Πλέον, κάθε γυναίκα ανά τον κόσμο διαθέτει τουλάχιστον ένα ζευγάρι εσπαντρίγιες με τακούνι, καθώς και μια κορδέλα που δένεται γύρω από τον αστράγαλο.

Ακόμα και σήμερα, οι εσπαντρίγιες παραμένουν εξαιρετικά δημοφιλείς, κυρίως στη Γαλλία, την Ισπανία, την Ελλάδα, τους καλοκαιρινούς μήνες.

 

   Διάβασε ακόμη:

Αυτές είναι οι πιο παράξενες τσάντες που έχεις δει ποτέ!

Βρήκαμε τις πιο Πρωτότυπες Αποκριάτικες Στολές!