Ξέρουμε. Δεν τρελαίνεσαι για σπανάκι αλλά να ξέρεις ότι κάνει πολύ καλό στην υγεία σου.

Δεν μπορείς να φανταστείς πόσες ευεργετικές ιδιότητες έχει το συγκεκριμένο λαχανικό. Με λίγα λόγια σου κάνει καλό από την κορυφή μέχρι τα νύχια κι αυτό γιατί βοηθά στη διατήρηση της υγείας του δέρματος, των μαλλιών και των οστών, ενώ βελτιώνει τη διαδικασία της πέψης και τόσα άλλα.

Συγκεκριμένα, το σπανάκι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ και μαγνήσιο. Η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη για την καλή υγεία των οστών. Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrition σημειώνει, ότι η πρόσληψη βιταμίνης Κ μπορεί να μειώσει τα ποσοστά καταγμάτων.

 Παράλληλα, η σιδηροπενική αναιμία είναι ο πιο κοινός τύπος αναιμίας, με τις γυναίκες να αποτελούν τη μεγαλύτερη ομάδα κινδύνου. Χωρίς επαρκή ποσότητα σιδήρου, το αίμα δε μπορεί να παράγει αρκετή αιμοσφαιρίνη, η οποία μεταφέρει το οξυγόνο στα όργανα. Η κατανάλωση τροφίμων πλούσιας περιεκτικότητας σε σίδηρο κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική για όσους υποφέρουν ή βρίσκονται σε κίνδυνο εμφάνισης αναιμίας. Το μαγειρεμένο σπανάκι μπορεί να παρέχει το 36% των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού σε σίδηρο, καθιστώντας το ιδανική επιλογή για όσους έχουν ανάγκη από αυτό το στοιχείο.

 

Αν θέλεις τα μαλλιά σου να δείχνουν και να είναι πιο υγιή, τότε δεν έχεις παρά να τρως σπανάκι! Το σπανάκι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, ένα θρεπτικό συστατικό που απαιτείται για την παραγωγή του σμήγματος που κρατά τα μαλλιά ενυδατωμένα. Η βιταμίνη Α είναι επιπλέον απαραίτητη για την ανάπτυξη όλων των ιστών του σώματος, συμπεριλαμβανομένων του δέρματος και των μαλλιών.

Επίσης, το σπανάκι διαθέτει πολλά φυτοθρεπτικά συστατικά. Σύμφωνα με το World’s Healthiest Foods, σε αντίθεση με άλλα φρούτα και λαχανικά, το σπανάκι περιέχει αντικαρκινικούς παράγοντες (methylenedioxyflavonol glucuronides). Αποτελεί επίσης εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών (lutein, zeaxanthin, neoxanthin και violaxanthin) ουσιών, τα οποία διαθέτουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες βοηθούν στην πρόληψη κατά του καρκίνου.

Τέλος, η υψηλή πρόσληψη καλίου, που περιέχεται και στο σπανάκι, σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού, αρτηριακής πίεσης και καρδιακών ασθενειών.

   Διάβασε ακόμη:

6 μεσημεριανές συνήθειες που αδυνατίζουν

Τέσσερα δυναμωτικά smoothies για να πάρεις την ενέργεια που χρειάζεσαι!