Η μαστίχα Χίου είναι μία και μοναδική σε ολόκληρο τον κόσμο και προσφέρει πολλά οφέλη στον οργανισμό. Μπορείς να τη βρεις στην αγορά σε σκόνη, σε κρυστάλλους, σε προϊόντα με βάση τη μαστίχα, σε φαρμακευτικά ή καλλυντικά σκευάσματα.

Στα αρχαία χρόνια η μαστίχα έγινε γνωστή τόσο για το ξεχωριστό της άρωμα όσο και για τις θεραπευτικές τις ιδιότητες. Η πρώτη φυσική τσίχλα του κόσμου χρησίμευε για τον καθαρισμό των δοντιών, προσώπου και σώματος, για το φρεσκάρισμα της αναπνοής και τη λεύκανση των δοντιών, αλλά και ως συστατικό σε πολλά γιατροσόφια.

Μιλώντας για το σήμερα, η μαστίχα έχει τα εξής ευεργετικά οφέλη για τον οργανισμό:

1. Η μαστίχα της Χίου μπορεί να απομακρύνει υπολείμματα τροφών από τα δόντια και γενικά συμβάλλει στην καλύτερη στοματική υγιεινή.

2. Έχει αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση.

3. Έχει ευεργετική δράση στις παθήσεις του πεπτικού συστήματος.

4. 1 γραμμάριο μαστίχας την ημέρα για μισό μήνα σύμφωνα με έρευνες μπορεί να καταπολεμήσει το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού που ευθύνεται για την εμφάνιση του γαστρικού έλκους.

5. Έχει προστατευτικό ρόλο κατά της αθηροσκληρωτικής διαδικασίας αφού μπορεί να «μπλοκάρει» την οξείδωση της LDL χοληστερίνης.

6. Παίζει σημαντικό ρόλο στην επούλωση τραυμάτων και βοηθάει στην ανάπλαση της επιδερμίδας.

7. Η μαστίχα βοηθάει να ελέγξεις την χοληστερίνη και το ζάχαρο και φυσικά μπορείς να την φτιάξεις και μόνη σου. Βάλε νερό σε ένα μπουκάλι ενός λίτρου, στη συνέχεια πρόσθεσε 25 γραμμάρια μαστίχας σε σκόνη και βάλε το στο ψυγείο για 2-3 μέρες.  Μετά από αυτό το διάστημα πίνε ένα ποτήρι την ημέρα για περίπου 2 εβδομάδες. Μετά το διάστημα των 2 εβδομάδων αντικαταστήστε τη μαστίχα με φρέσκια και συνέχισε. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσεις να ελέγξεις το ζάχαρο αλλά και τη χοληστερίνη.

   Διάβασε ακόμη:

6 μεσημεριανές συνήθειες που αδυνατίζουν

Τέσσερα δυναμωτικά smoothies για να πάρεις την ενέργεια που χρειάζεσαι!