Η φράση «Το πρωί τρώγε σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν άρχοντας και το βράδυ σαν ζητιάνος» κρύβει μια μεγάλη αλήθεια. Το πρωινό αποτελεί μακράν το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας και χαρίζει στον ανθρώπινο οργανισμό την απαραίτητη ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά. Δυστυχώς πολλοί άνθρωποι παραλείπουν το πρωινό εντελώς, κάτι το οποίο αποτελεί μία κακή διατροφική συνήθεια για τους λόγους που θα δούμε παρακάτω.

Μετά από τη διάρκεια της νύχτας ο ανθρώπινος οργανισμός έχει ανάγκη από ενέργεια για να λειτουργήσει σωστά και να ξεκινήσει μία παραγωγική ημέρα. Τα οφέλη λοιπόν του συστηματικού πρωινού είναι τα εξής:

  • Παρέχει τις αναγκαίες ποσότητες βιταμινών και ιχνοστοιχείων έτσι ώστε οι ημερήσιες ανάγκες σε αυτά να είναι κατανεμημένες σωστά μέσα στη ημέρα.
  • Αποτρέπει τις μεγάλες διακυμάνσεις στα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα.
  • Μειώνει την όρεξη για μεγάλη ποσότητα φαγητού στα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας και αποτρέπει την κατανάλωση πρόχειρων και ανθυγιεινών τροφών.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα που καταναλώνουν συστηματικά πρωινό τείνουν να διατηρούν το φυσιολογικό τους βάρος και έχουν μια πιο ισορροπημένη διατροφή στη διάρκεια της ημέρας. Από την άλλη, άτομα που δεν καταναλώνουν  πρωινό διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο για ανάπτυξη σακχαρώδους διαβήτη και για αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης.

   Διάβασε ακόμη:

6 μεσημεριανές συνήθειες που αδυνατίζουν

Τέσσερα δυναμωτικά smoothies για να πάρεις την ενέργεια που χρειάζεσαι!