Εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί την πρωινή συνήθεια εκατομμυρίων ανθρώπων πάνω στη γη. Τα αγαπημένα corn flakes όλων μας έχουν ιστορία πολλών ετών και μάλιστα πολύ ενδιαφέρουσα.

Πριν από πολλά πολλά χρόνια, ο  Will Keith Kellogg ήταν ένας ντροπαλός και ατάλαντος 25χρονος που ζούσε στη σκιά του μεγαλύτερου αδελφού του John Harvey Kellogg, ο οποίος ήταν επιτυχημένος χειρουργός και συγγραφέας ιατρικών βιβλίων.

Διευθυντής ο δεύτερος στο σανατόριο Battle Creek στο Μίσιγκαν, έπαιρνε μαζί του τον Will για δουλειά. Το «παιδί για όλες τις δουλειές», ο Will δούλευε 15 ώρες την ημέρα και έκανε τα πάντα χωρίς ξεκούραση!

Κάπου στο 1894, ο John έκανε ένα πείραμα προκειμένου να δημιουργήσει ένα θρεπτικό, γευστικό και εύπεπτο υποκατάστατο του ψωμιού, χρησιμοποιώντας βραστό σιτάρι. Υπεύθυνος για την παρασκευή της ζύμης ήταν ο Wll, ο οποίος χωρίς να το θέλει βρέθηκε μπροστά σε μια ανακάλυψη που έμελλε να αλλάξει τη ζωή όχι μόνο του ίδιου αλλά και ολόκληρου του κόσμου.

Ο Kellogg άφησε τυχαία το κύριο συστατικό της ζύμης – το βρασμένο σιτάρι – έξω για αρκετές ώρες, το οποίο «ξεράθηκε». Το επόμενο πρωί πρόσθεσε το συστατικό στη ζύμη, την οποία έπλασε στη συνέχεια με το συνήθη τρόπο.

Αν και παρατήρησε ότι οι κόκκοι του σιταριού είχαν φουσκώσει αρκετά πάνω από τη ζύμη, ωστόσο έψησε το «ψωμί» δημιουργώντας ένα τραγανό φύλλο. Ο John παρακίνησε αμέσως τον αδελφό του να δώσει το «ψωμί» στους ασθενείς του σανατορίου με τη μορφή νιφάδων, οι οποίοι ενθουσιάστηκαν με τη γεύση τους. Έτσι τα πρώτα «επίπεδα» δημητριακά ήταν γεγονός! Μόλις οι ασθενείς τελείωναν τη θεραπεία τους και επρόκειτο να φύγουν από το νοσοκομείο, ζητούσαν από τους αδελφούς Kellogg να πάρουν μαζί τους προμήθειες. Αν και ο John είχε αντίθετη άποψη, ο Will αποδείχτηκε αρκετά επιχειρηματικό πνεύμα, καθώς συσκεύαζε μόνος του τα δημητριακά και τα πουλούσε στους πρώην ασθενείς.

Σιγά σιγά οι δουλειές μεγάλωσαν και ο Will πειραματίστηκε δημιουργώντας νιφάδες από καλαμπόκι (τα περίφημα κορνφλέικ), που αποτέλεσαν στη συνέχεια τη βασική συνταγή, η οποία έκανε τον Kellogg όχι μόνο διάσημο σε όλο τον κόσμο αλλά και πάμπλουτο. Το 1900 δημιουργήθηκε το πρώτο εργοστάσιο, ενώ η επιτυχία του Will ήταν τόσο μεγάλη που οι πολλοί μιμητές του δεν κατάφεραν ποτέ να τον συναγωνιστούν. «Προσέξτε τις απομιμήσεις. Γνήσια είναι μόνο αυτά που φέρουν την υπογραφή Kellogg», έγραφε στη χάρτινη συσκευασία των δημητριακών ο Will Kellogg και είχε δίκιο!  Διάβασε ακόμη:

Ξέρεις από προσούτο;

Τι είναι το κρασί Merlot που ακούς συνέχεια;