Τα παιδιά γκρινιάζουν για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Υπάρχουν παιδιά που κάποια περίοδο γίνονται αφόρητα γκρινιάρικα, και άλλα που απλά γεννήθηκαν έτσι. Το πρώτο, λοιπόν, που πρέπει να κάνετε είναι να παρατηρήσετε καλά τη συμπεριφορά του παιδιού. Γκρινιάζει όταν θέλει να πάρει κάτι από σένα, όταν νευριάζει, όταν δεν μπορεί να καταφέρει κάτι, όταν είναι κουρασμένο, όταν φεύγεις από το οπτικό του πεδίο ή καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας;
Οι σωστοί τρόποι για να αντιμετωπίσεις τη γκρίνια του είναι οι εξής:
- Κάνε το να νιώσει ασφάλεια: Ο τρόπος με τον οποίο μεγαλώνει ένα παιδί και το περιβάλλον στο οποίο ζει παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και στην εξέλιξη της προσωπικότητάς του. Ένα παιδί που από τη φύση του αναστατώνεται με τις αλλαγές πρέπει να ξέρει τι πρόκειται να συμβεί ανά πάσα στιγμή. Δημιούργησε απλούς και βασικούς κανόνες για όλα. Φτιάξε ένα σταθερό πρόγραμμα, έτσι ώστε να μη βγαίνει από τα νερά του. Έτσι θα μπορεί να νιώθει όσο γίνεται πιο ασφαλές.
- Απόφυγε τους χαρακτηρισμούς: Εκφράσεις όπως «είσαι πολύ γκρινιάρης» ή «είσαι ανυπόφορος» δεν θα βοηθήσουν καθόλου την κατάσταση. Αν θέλεις να του μιλήσεις για το πόσο σε ενοχλεί αυτό που συμβαίνει, αναφέρσου στην πράξη του και όχι στο ίδιο. Μπορείς να του πεις «με το να γκρινιάζεις δεν θα σε αφήσω να παίξεις άλλο», αντί να του πεις «σταμάτα πια να είσαι γκρινιάρης». Με τον τρόπο αυτό δείχνεις στο παιδί πως δεν χαρακτηρίζεις το ίδιο, αλλά τον τρόπο και τη συμπεριφορά που χρησιμοποιεί για να πετύχει το στόχο του.
- Μην διακωμωδείς τη συμπεριφορά του: Γελώντας με τη συμπεριφορά του, αυτόματα του δημιουργείς την τάση να την επαναλάβει, γιατί νιώθει πως σε διασκεδάζει και σε ευχαριστεί. Μπορεί όμως να νιώσει πως γελάς μαζί του για να το κοροϊδέψεις, πως το υποτιμάς, πως δεν υπολογίζεις καθόλου αυτό που σου λέει εκείνη τη στιγμή. Έτσι η γκρίνια θα συνοδευτεί από συναισθήματα απόρριψης και απογοήτευσης.
- Μην το κοροϊδεύεις μπροστά στους άλλους: Το παιδί μπορεί να νιώσει πολύ άσχημα αφού ακόμα δεν έχει τη δική σου ωριμότητα για να σκεφτεί ποιος μπορεί να είναι ο απώτερος στόχος σου. Σε καμιά περίπτωση λοιπόν μην το κοροϊδέψεις μπροστά σε άλλους, κάνοντάς το να νιώσει πως δεν το σέβεσαι.
- Άκου τι θέλει να σου πει: Δώσε του χρόνο για να σου μιλήσει, να σου πει τι θέλει. Μίλησε μαζί του γι' αυτά που το απασχολούν, το ανησυχούν, το δυσαρεστούν και το κάνουν να γκρινιάζει. Συζητώντας μαζί του και γνωρίζοντάς το καλύτερα, θα βρείς τον τρόπο να μειώσετε τα παράπονα του.
- Μην υποκύπτεις στην γκρίνια του: Βοήθησε το να καταλάβει πως με το να γκρινιάζει δεν θα καταφέρει όλα όσα φαντάζεται. Αν κουράζεσαι από την ασταμάτητη γκρίνια και τα τσιριχτά κλάματα, πάρε το χρόνο σου και προσπάθησε να ηρεμήσεις. Εξηγήστε του πως αυτό δεν είναι τιμωρία. Όπως όμως το παιδί έχει το δικαίωμα να γκρινιάζει, έτσι κι εσύ δικαιούσαι να έχεις λίγο χρόνο για να ηρεμήσεις.
Διάβασε ακόμη:
Αναγνώστρια του Woman'sDiary μας δίνει ιδέες για το τέλειο παιδικό πάρτυ