Όλοι μας κάποια στιγμή στη ζωή έχουμε περάσει από δύσκολες καταστάσεις και είναι απόλυτα φυσιολογικό να έχουμε αναρωτηθεί αν χρειαζόμαστε ψυχολογική υποστήριξη για να τις αντιμετωπίσουμε. Αν έχεις μπει και εσύ σε αυτή τη διαδικασία δεν πρέπει να τρομάζεις καθόλου. Αν αποφεύγεις να κάνεις όμως το πρώτο βήμα, πρέπει να θυμάσαι ότι κάθε αρχή είναι και δύσκολη. Μπορεί να νιώθεις μπερδεμένη για το αν μπορεί να σε βοηθήσει σε ό,τι σε απασχολεί, αλλά αν δεν το δοκιμάσεις δεν θα μπορέσεις να βγάλεις ασφαλή συμπεράσματα.

Μπορεί να νιώσεις μεγαλύτερη ασφάλεια αν πας συστημένη στον ψυχολόγο κάποιου γνωστού αλλά πρέπει να προσέξεις το γεγονός ότι οι θεραπευτές δεν αναλαμβάνουν άτομα από την ίδια οικογένεια. Επίσης, στην περίπτωση που τον εν λόγω θεραπευτή στον έχει συστήσει κάποιος φίλος, ο θεραπευτής δεν θα σε αναλάβει αν πρώτα δεν ερωτηθεί και η φίλη σου ή ο φίλος σου που σου τον συνέστησε ενώ θα θίξει θέματα εχεμύθειας για όσα ειπωθούν από την πρώτη κιόλας συνεδρία.

Είναι πολύ σημαντικό ο θεραπευτής να σου εμπνεύσει εμπιστοσύνη και να σου φερθεί με αξιοπρέπεια και σεβασμό, έτσι ώστε να μπορέσεις να ξεδιπλώσεις μπροστά του τους πιο ενδόμυχους φόβους και τα μυστικά σου. Ο θεραπευτής οφείλει να κρατάει ουδέτερη στάση δίχως να επιβραβεύει ή να κατακρίνει συμπεριφορές σου. Οι παρεμβάσεις του γίνονται έτσι ώστε να εμβαθύνεις και να καταλάβεις καλύτερα τον εαυτό σου και αν είναι σωστός στη δουλειά του, δεν θα σε προσβάλει, ούτε θα σε μπερδέψει.

Ο κάθε θεραπευτής έχει τη δικιά του φιλοσοφία και προσέγγιση. Αυτό είναι καλό γιατί θα μπορέσεις να βρεις τον κατάλληλο για σένα. Διάφορα κέντρα εκπαίδευσης μπορούν να σου συστήσουν θεραπευτές. Πλήρης κατάλογος των θεραπευτών υπάρχει και στο διαδίκτυο, όπου μπορείς να βρεις και τα κρατικά Κέντρα Ψυχικής Υγείας.

Συνήθως η συχνότητα των συνεδριών είναι εβδομαδιαία και διαρκεί περίπου μία ώρα. Το κόστος εξαρτάται από τον κάθε θεραπευτή γι΄αυτο μην διστάσεις να συζητήσεις τέτοιου τύπου θέματα από την πρώτη κιόλας συνεδρία.

Αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι η επίσκεψη σε κάποιο ψυχολόγο δεν αποτελεί θέμα ταμπού αλλά ένα σημαντικό τρόπο βοήθειας σε θέματα που αδυνατούμε να αντιμετωπίσουμε μόνοι μας.

 

 

   Διάβασε ακόμη:

Στρες & κρίσεις πανικού: Ηρέμησε, το παθαίνουμε όλες!

30 πράγματα που πρέπει να κάνεις μέχρι τα 30!