Οι ασυνήθιστες κρεατοελιές, τα εξογκώματα, οι κηλίδες, τα σημάδια, ή οι αλλαγές στον τρόπο που μια περιοχή του δέρματος φαίνεται ή την αισθάνεσαι, μπορεί να είναι σημάδι από μελάνωμα ή άλλη μορφή καρκίνου του δέρματος. Μην αγνοείς ποτέ τις αλλαγές που ενδεχομένως παρατηρήσεις στις ελιές στο δέρμα σου και καλό είναι να γνωρίζεις πότε μια ελιά αλλάζει με τρόπο επικίνδυνο.

Είναι σημαντικό να μπορείς να αναγνωρίσεις εκείνες τις αλλαγές σε μία ελιά -όπως στο μέγεθος, το σχήμα, ή το χρώμα- που μπορούν να υποδεικνύουν ότι εξελίσσονται σε καρκινικό μελάνωμα.

 • Πιθανά συμπτώματα του μελανώματος: Το πιο σημαντικό προειδοποιητικό σημάδι για το μελάνωμα είναι μια νέα κηλίδα επί του δέρματος ή ένα άλλο σημάδι που αλλάζει σε μέγεθος, σχήμα ή χρώμα. Αν έχεις κάποιο από αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια, πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα έναν δερματολόγο.

Οι βασικός οδηγός για τον έγκαιρο εντοπισμό ενός μελανώματος που προκύπτει από την μετάλλαξη μιας ελιάς έχει 5 κανόνες:

 • Ασυμμετρία: Το ήμισυ μιας ελιάς ή ενός σημαδιού δεν ταιριάζει με το υπόλοιπο μισό.
   
 • Περιφέρεια της ελιάς: Οι άκρες είναι ακανόνιστες, τραχείς, με εγκοπές ή “θολές” στην όψη.
   
 • Χρώμα: Το χρώμα δεν είναι το ίδιο σε όλη την επιφάνεια της ελιάς και μπορεί να περιλαμβάνει αποχρώσεις του καφέ ή του μαύρου, ή μερικές φορές να έχει μπαλώματα με ροζ, κόκκινο, λευκό ή μπλε χρώμα.
   
 • Διάμετρος: Το σημάδι είναι μεγαλύτερο από 6 χιλιοστά σε διάμετρο. Παρόλαυτα, κάποια μελανώματα μπορεί μερικές φορές να είναι μικρότερα από αυτό όταν πρωτοεμφανίζονται.
   
 • Μετάλλαξη: Η ελιά αλλάζει ως προς το μέγεθος, το σχήμα ή το χρώμα της.
  Ορισμένα μελανώματα μπορεί να μην εμπίπτουν σε αυτό τον οδηγό και δεν ταιριάζουν με τους κανόνες που περιγράφονται παραπάνω. Είναι σημαντικό να ενημερώσεις το γιατρό σας για οποιεσδήποτε αλλαγές ή νέες κηλίδες στο δέρμα ή ελιές που φαίνονται διαφορετικές από τις υπόλοιπες στο σώμα σου.


  Διάβασε ακόμη:

Ζουμερά οπίσθια με μια και μόνο άσκηση!

Spinning: οφέλη και αποτελέσματα