Σε κανένα παιδί δεν αρέσει να βλέπει τους γονείς του σε διαμάχη, είτε πρόκειται για παιδί πολύ μικρό σε ηλικία που, λανθασμένα μπορείς να πιστεύεις ότι δεν καταλαβαίνει, είτε για έναν έφηβο, που πολλές φορές μπορεί να δείχνει μια φαινομενική αδιαφορία για ό,τι συμβαίνει μέσα στο σπίτι.

Τα παιδιά έχουν την ικανότητα να διαισθάνονται στο περιβάλλον τους την ένταση.

Είναι λογικό τα παιδιά που βρίσκονται συχνά μπροστά σε γονεϊκές διαμάχες να κατακλύζονται από συναισθήματα άγχους και φόβου. Βλέπουν τα πιο κοντινά τους πρόσωπα που τα φροντίζουν και τα προστατεύουν, που αποτελούν την ασφάλειά τους, να βγαίνουν εκτός ελέγχου, με φωνές ακόμα και χειρονομίες που θα τρομοκρατήσουν τα παιδιά, τα οποία μπορεί και να φοβηθούν ότι οι γονείς θα κάνουν κακό ο ένας στον άλλο.
Μία τέτοιου είδους ταραχή μπορεί να οδηγήσει ένα παιδί σε εκρήξεις θυμού. Επειδή λοιπόν αντιλαμβάνονται καθετί που συμβαίνει μέσα στο σπίτι, πάντα βρίσκουν έναν τρόπο να αντιδράσουν. Σίγουρα είναι καλό να αποφεύγονται οι καβγάδες μπροστά στα παιδιά της οικογένειας. Αυτό ανθρώπινα δεν είναι πάντα εφικτό διότι μπορεί να προκύψει ξαφνικά ενώ η οικογένεια είναι συγκεντρωμένη ή από κάποια ασήμαντη αφορμή λόγω υπερβολικής κούρασης ή έλλειψης υπομονής. 

Αν δεν καταφέρεις να αποφύγεις μια ένταση, μπορείς να εξηγήσεις αργότερα με ηρεμία στα παιδιά ότι και οι μεγάλοι, δηλαδή η μαμά και ο μπαμπάς φορά δεν συμφωνούν σε όλα και αυτό είναι απόλυτα λογικό και μπορεί να μαλώσουν. Είναι σημαντικό να το συζητήσεις μαζί τους αν αντιληφθείς την ταραχή τους, ακόμα και να τους ζητήσεις συγνώμη γι αυτό που έγινε μπροστά τους και να τα παροτρύνεις να λύνουν, όσο γίνεται, τις δικές τους διαφωνίες με ηρεμία.

Δεν πρέπει να ξεχνάς ότι το σπίτι είναι το μέρος που τα παιδιά πρέπει να αισθάνονται πιο ασφαλή και ήρεμα από οπουδήποτε αλλού. Επίσης, κάθε συμπεριφορά δική σου, θετική ή αρνητική, επιθυμητή ή ανεπιθύμητη, αντιγράφεται από τα παιδιά.  Διάβασε ακόμη:

Άκου την έρευνα: Αυτή είναι η κατάλληλη ηλικία για γάμο!

Πρώτη φορά μανούλα; Τι πρέπει να έχεις μαζί σου στο μαιευτήριο