εν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες σκύλων που αποφεύγουν να βάζουν το σκύλο τους στο αυτοκίνητο και περιορίζονται στις απολύτως απαραίτητες διαδρομές. ∆εν αντέχουν αντιδράσεις όπως υπερβολικό γάβγισμα, κλαψούρισμα, εμετό, μεγάλη κινητικότητα και άλλα πολλά, που καθιστούν την διαδρομή με το αυτοκίνητο ένα «μαρτύριο».

Αν αντιμετωπίζεις και εσύ αυτό το πρόβλημα με το σκυλάκι σου μπορείς να κάνεις τα εξής πέντε βήματα που θα βοηθήσουν την κατάσταση:

  1. Άρχισε να παίζεις με το σκύλο σου έξω από το αυτοκίνητο. Αφιέρωσε για αρκετές ημέρες μόνο λίγα λεπτά καθημερινά (μέχρι 10) και δείξε στο σκύλο μας ότι δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από την παρουσία του αυτοκινήτου.
  2. Μόλις δεις ότι πλέον αγνοεί την ύπαρξη του αυτοκινήτου, κάνεις το ίδιο με την πόρτα ανοιχτή και προσπάθησε κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού να προτρέψεις το σκύλο σου να μπει μέσα έστω και για λίγα δευτερόλεπτα. Κατόπιν, βγαίνεις και συνεχίζεις το παιχνίδι. Όλη η διαδικασία θα γίνεται έχοντας το σκύλο σου με το λουρί, έτσι ώστε να έχεις τον έλεγχο. Με μπόλικα μεζεδάκια, το αγαπημένο του παιχνίδι και κυρίως υπομονή, βάζεις το σκύλο μέσα, μπαίνεις και εσύ μαζί του, τον επιβραβεύεις και ξαναβγαίνεις συνεχίζοντας το παιχνίδι.
  3. Αφού καταφέρεις να μπαίνςι και να βγαίνει σχετικά εύκολα, αύξησε το χρόνο που παραμένεις μαζί με το σκύλο στο αυτοκίνητο και τον επιβραβεύεις όσο αυτός είναι ήρεμος.
  4. Χρείαζεσαι τη βοήθεια ενός φίλου ο οποίος θα οδηγήσει το αυτοκίνητο για λίγα μέτρα την πρώτη φορά, και μετά επιστροφή και παιχνίδι. Αυξάνεις κάθε φορά την απόσταση και το χρόνο οδήγησης όσο εσύ βρίσκεσαι μαζί με το σκύλο σου και τον επιβραβεύεις. Όταν διακρίνεις άγχος και ανεπιθύμητες συμπεριφορές από τον σκύλο, καλό είναι να τον αγνοείς ή προσπαθείς να ανακατευθύνεις την προσοχή του, για παράδειγμα προτάσσοντας το αγαπημένο του παιχνίδι.
  5. Εφαρμόζεις την ίδια διαδικασία, αλλά οδηγείς εσύ το αυτοκίνητο αυτή τη φορά, κάνοντας μικρές αποστάσεις αρχικά και σταδιακά μεγαλύτερες. Συνεχίζεις το παιχνίδι αμέσως μετά. Επιλέγουμε ο προορισμός της βόλτας να αποτελεί κάτι ευχάριστο γι’ αυτόν όπως επίσκεψη στο πάρκο ή στη θάλασσα και όχι σε κάποιο μέρος όπου δεν περνάει καλά.

   Διάβασε ακόμη:

Έξυπνοι τρόποι να απαλλαγείς από τις τρίχες του σκύλου σου

Πώς να καθαρίσεις τις τρίχες στον καναπέ από το κατοικίδιό σου