Ο διάσημος μάγειρας, Άκης Πετρετζίκης, μοιράζεται μαζί μας μερικά tips για να κάνουμε τα λαχανικά μας πιο τραγανά!

Ας δούμε τι γράφει στο δικό του Diary:

Γεια σας!!
Σήμερα σας έχω ένα τραγανό ημερολόγιο. Θα σας πω όλα μου τα μυστικά για να φτιάξετε τα πιο τραγανά και λαχταριστά λαχανικά!
Τα λαχανικά μας τα τρώμε είτε ωμά, είτε βραστά, είστε ψημμένα, με διάφορα πάνω αγαπημένα μας καρυκεύματα... Παρ'όλα αυτά όμως πάντα πιστεύω ότι το πιο απλό είναι και το πιο γευστικό, γιατί έτσι μπορεί κανείς να γευτεί όλη την φρεσκάδα των λαχανικών.
Γι' αυτό λοιπόν το λόγο θα σας πως το μεγαλύτερό μου τρικ για να κάνετε τα λαχανικά σας πολύ τραγανά και έτοιμα για σερβίρισμα!! 
Αρχικά πάρτε τα λαχανικά τη επιλογής σας και κόψτε τα σε λεπτές φετούλες...
Και τώρα έφτασε η στιγμή της αποκάλυψης! Για να τα κάνετε τραγανά θα πρέπει να τους κάνετε ένα κρύο μπάνιο, ένα λουτρό παγωμένο, με τη βοήθεια του πάγου. Το παγωμένο νερό αποκαθιστά το νερό στα κύτταρα των λαχανικών διατηρώντας έτσι την υφή, το χρώμα και την φρεσκάδα τους. Επίσης όταν μαγειρεύετε τα λαχανικά σας και είναι ακόμα ζεστά, βουτήξτε τα αμέσως σε κρύο νερό και έτσι θα σταματήσει αμέσως η διαδικασία μαγειρέματος, διατηρώντας ακόμα περισσότερο το  χρώμα και την υφή τους.

Για να προετοιμάσετε το «παγωμένο μπάνιο» ξεκινήστε με ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό και προσθέστε μερικά παγάκια. Βυθίστε μέσα στο μπολ ένα σουρωτήρι ώστε όταν ρίξετε τα λαχανικά σας να είναι όλα μαζί και να μην τα ψάχνετε μέσα στο μπολ. 
Στη συνέχεια πάρτε τα κομμένα λαχανικά σας και βάλτε τα στο σουρωτήρι. Βυθίστε το καλά μέσα στο μπολ με το παγωμένο νερό . Πιέστε τα λαχανικά προς τα κάτω μέχρι να καλυφθούν εντελώς από το νερό.  Aφήστε τα να μουλιάσουν και περιστασιακά ανακατεύετε μέχρι να σφίξουν και να γίνουν τραγανά. Αυτή η διαδικασία έχει διάρκεια το λιγότερο 15 λεπτά μέχρι και 1 ώρα. Αφού, περάσει μία ώρα, τα στραγγίζουμε καλά και τα στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί.
Τα λαχανικά μας είναι έτοιμα και πάρα πολύ τραγανά ;) Δοκιμάστε το!!  
Αν θέλετε μπορείτε στο παγωμένο νερό να ρίξετε αλάτι! Το αλάτι θα ψήσει τα λαχανικά όταν είναι κρύα.
 
Άκης

 

Πηγή: akispetretzikis.com  Διάβασε ακόμη:

Ξέρεις από προσούτο;

Τι είναι το κρασί Merlot που ακούς συνέχεια;