Η αντηλιακή κρέμα είναι απαραίτητη ακόμα και τους χειμερινούς μήνες, παρόλο που δεν εκτίθεσαι στον ήλιο με τον τρόπο που συμβαίνει την άνοιξη και το καλοκαίρι.

1. Η αντίληψη που έχεις για την ένταση του ήλιου το χειμώνα δεν είναι ενδεικτική της έκθεσής σου στον ήλιο

Υπάρχουν δύο είδη υπεριώδους ακτινοβολίας που εκπέμπεται από τον ήλιο: UVA και UVB. Οι ακτίνες UVB είναι αυτές που προκαλούν τα ηλιακά εγκαύματα και η έντασή τους ποικίλλει από το καλοκαίρι στο χειμώνα. Ωστόσο, οι ακτίνες UVA έχουν την ίδια ένταση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Οι ακτίνες UVA είναι αυτές που διεισδύουν βαθύτερα στο δέρμα σου και μπορούν να προκαλέσουν γήρανση του δέρματος, ακόμα και καρκίνο του δέρματος. Η ζημιά από την UVA ακτινοβολία δεν είναι αναστρέψιμη. Φορώντας αντηλιακή κρέμα μπορείς να προστατευτείς από την έκθεση σ’ αυτές τις ακτίνες.

2. Επειδή έξω έχει συννεφιά δεν σημαίνει ότι δεν εκτίθεσαι στην υπεριώδη ακτινοβολία

Σύμφωνα με μελέτες μέχρι και το 80% της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου μπορεί να περάσει μέσα από τα σύννεφα. Αυτό εξηγεί γιατί οι άνθρωποι μπορεί να πάθουν εγκαύματα ακόμα και τις συννεφιασμένες ημέρες, όταν βγουν έξω χωρίς αντηλιακή κρέμα.

3. Ακόμα και αν νομίζεις ότι είσαι προστατευμένη από τον ήλιο το χειμώνα στο αυτοκίνητό σου, η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να διαπεράσει το τζάμι

Το τζάμι του αυτοκινήτου είναι σε θέση να φιλτράρει τις ακτίνες UVB, αλλά όχι τις ακτίνες UVA. Οι ακτίνες UVA μπορούν να διαπεράσουν ακόμα και το δέρμα σου. Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν την πλευρά του προσώπου τους που είναι εκτεθειμένη στον ήλιο κατά την οδήγηση να μαυρίζει ή να έχει περισσότερες φακίδες από εκείνη την πλευρά που δεν την βλέπει ο ήλιος, εφόσον δεν έχουν φορέσει αντηλιακή κρέμα.

4. Μπορείς πραγματικά να πάρεις αρκετή βιταμίνη D το χειμώνα, ακόμα και αν φοράς αντηλιακό

Χρειάζονται μόνο μικρές ποσότητες της έκθεσης στον ήλιο για να πάρεις αρκετή καθημερινή βιταμίνη D. Το αντηλιακό δεν μπλοκάρει το 100% των ακτίνων του ήλιου. Οι άνθρωποι εκτίθενται αρκετά στον ήλιο, ακόμα κι αν φοράνε αντηλιακό, καθώς και από την κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε βιταμίνη D, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις καθημερινές τους ανάγκες για τη συγκεκριμένη βιταμίνη.

5. Ακόμη και αν η αντηλιακή σου κρέμα είναι παλιά, εξακολουθεί να είναι καλή μέχρι και για τρία χρόνια

Μην νομίζεις πως μόνο και μόνο επειδή η αντηλιακή σου κρέμα αγοράστηκε στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού δεν είναι αποτελεσματική για να τη χρησιμοποιήσεις τώρα το χειμώνα. Θα πρέπει να είναι αντηλιακή κρέμα ευρέως φάσματος με δείκτη προστασίας μεγαλύτερο από 30 και θα την απλώνεις στο πρόσωπό σου 20 λεπτά πριν βγεις έξω.  Διάβασε ακόμη:

Χρησιμοποίησε κεραλοιφή για πρόσωπο και μάτια

Το απόλυτο tip για σμίκρυνση πόρων!