Το ήξερες ότι με μια γρήγορη ματιά στον καθρέφτη μπορείς να ανακαλύψεις πολύτιμες πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας σου, όπως προβλήματα στο συκώτι, το θυρεοειδή ή την καρδιά; Τα προβλήματα υγείας που συνδέονται μια αλλαγή που μπορεί να παρατηρήσεις στην εξωτερική σου εμφάνιση είναι τα εξής:

  1. Μάτια

Λευκή ή γκρίζα στεφάνη γύρω από την ίριδα: Αποτελεί ένδειξη υψηλής χοληστερόλης στο αίμα και κατ' επέκταση είναι σημάδι για τον αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού.

Πτώση βλεφάρου: Αποτελεί σημάδι προσωποπληγίας (παράλυση του Bell ή παράλυση του προσωπικού νεύρου), όπου διαταράσσεται η λειτουργία του νεύρου που τροφοδοτεί το μάτι. Η προσωποπληγία συνδέεται συχνά με κάποια λοίμωξη από ιό που προκαλεί φλεγμονή στο νεύρο.

  1. Στόμα

Δόντια που «συρρικνώνονται»: Τα δόντια γίνονται πιο αδύναμα και φθείρονται σημαντικά σε άτομα που πάσχουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Η φθορά είναι αποτέλεσμα των οξέων που παλινδρομούν από το στομάχι προς τη στοματική κοιλότητα.

  1. Επιδερμίδα

Κιτρινωπή απόχρωση της επιδερμίδας: Ο ίκτερος (το κιτρίνισμα της επιδερμίδας και των ματιών) αποτελεί τυπική ένδειξη της βλάβης ή της δυσλειτουργίας στο συκώτι.

Βαθιές ρυτίδες: Αν και αποτελούν δυστυχώς αναπόσπαστό κομμάτι της διαδικασίας γήρανσης, οι βαθιές ρυτίδες μπορεί επίσης να είναι σημάδι για τον αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης. Η σχέση ρυτίδων και οστεοπόρωσης μπορεί να εξηγηθεί από τα χαμηλά επίπεδα κολλαγόνου, το οποίο δομεί τόσο το δέρμα όσο και τα οστά.

  1. Μαλλιά & τριχοφυΐα

Αδύναμα μαλλιά: Τυπική ένδειξη της υπερδιέγερσης του θυρεοειδούς αλλά και της έλλειψης σιδήρου.

Τριχοφυΐα στο πρόσωπο: Στις γυναίκες, αποτελεί σημάδι για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Η έντονη τριχοφυΐα στο πρόσωπο οφείλεται στα υψηλά επίπεδα ανδρογόνων που παράγει η γυναίκα.

Λιγότερες τρίχες στα φρύδια: Η απώλεια των τριχών στα φρύδια μπορεί να υποδεικνύει ότι ο θυρεοειδής αδένας υπολειτουργεί, δηλαδή δεν παράγει επαρκείς ποσότητες μιας απαραίτητης ορμόνης που ονομάζεται θυροξίνη.

  1. Μάγουλα

Κόκκινα μάγουλα: Μπορεί να υποδεικνύει μια δερματική πάθηση που ονομάζεται ροδόχρους νόσος (ροζάκεια) ή σύνδρομο Cushing, όπου ο οργανισμός παράγει μεγάλες ποσότητες της «ορμόνης του στρες» (κορτιζόλη). Η κορτιζόλη προκαλεί οίδημα στα αιμοφόρα αγγεία κι έτσι έχει σαν αποτέλεσμα το κοκκίνισμα, κυρίως στο πρόσωπο.

Μελανά μάγουλα: Όταν η απόχρωση στα μάγουλα είναι μπλε/μωβ, τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα είναι μειωμένα. Το σύμπτωμα μπορεί να οφείλεται σε πνευμονική υπέρταση (αυξημένη πίεση στις αρτηρίες που τροφοδοτούν τα πνευμόνια), με αποτέλεσμα να μη φτάνει αρκετό πλούσιο σε οξυγόνο αίμα στα διάφορα όργανα του σώματος.

   Διάβασε ακόμη:

Χρησιμοποίησε κεραλοιφή για πρόσωπο και μάτια

Το απόλυτο tip για σμίκρυνση πόρων!