Το λατρεύουν μικροί και μεγάλοι! Γιαούρτι σκέτο, με φρούτα, με δημητριακά είναι το ιδανικό γεύμα και χωρίς πολλές θερμίδες!

Πως θα το φτιάξεις;

Βάζουμε το γάλα μαζί με το γάλα σκόνη σε ένα κατσαρολάκι. Καλό θα είναι να το ζεστάνουμε σε μπεν μαρί αλλά και με μία απλή κατσαρόλα μπορούμε να το κάνουμε αρκεί να ανακατεύουμε συχνά για να μην πιάσει το γάλα στον πάτο.

Ζεσταίνουμε το γάλα στους 85 βαθμούς. Αυτό δεν το κάνουμε να παστεριώσουμε ξανά το γάλα. Το κάνουμε ώστε οι πρωτεΐνες του γάλακτος να χάσουν λιγο τη δομή τους και να ‘’λυθούν’’,  ώστε πιο εύκολα να μπορέσουν να συσσωματωθούν καθώς γίνεται η ζύμωση.

Αν δεν έχουμε θερμόμετρο καταλαβαίνουμε ότι το γάλα έχει φτάσει στους 85 βαθμούς καθώς στη θερμοκρασία αυτή το γάλα αρχίζει και αφρίζει. Όταν φτάσει στους 85 το αφαιρούμε από τη φωτιά, το περνάμε από ένα σουρωτήρι μήπως έχει πιάσει από κάτω στην κατσαρόλα και το αφήνουμε να κρυώσει και να φτάσει τους 45 βαθμούς.

Αν θέλουμε να κρυώσει πιο γρήγορα μπορούμε να βάλουμε το κατσαρολάκι σε ένα μπολ στο οποίο έχουμε μέσα ένα μειγμα από πάγο και νερό.

Άλλος τρόπος είναι να κάνουμε μεταγγίσεις του γάλακτος από ένα μεταλλικό μπολ σε ένα άλλο. 30 φορές είναι συνήθως αρκετές.

Αν δεν έχουμε θερμόμετρο καταλαβαίνουμε ότι το γάλα μας έφτασε τους 45 βαθμούς όταν βάλουμε το μικρό μας δάχτυλο μέσα στο γάλα και μπορούμε να το κρατήσουμε άνετα μετρώντας μέχρι το 20.

Κατάλληλη θερμοκρασία είναι οι 43 βαθμοί. Αλλά η θερμοκρασία μπορεί να παίξει από 35 μέχρι 49 . Πάνω ή κάτω από αυτές δεν πρέπει να δοκιμάσουμε να κάνουμε γιαούρτι γιατί δεν θα βγει σωστό.

Ανακατεύουμε καλά το γαιούρτι μέσα στο γάλα που έχουμε στο κατσαρολάκι με τη βοήθεια του σύρματος.

Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ πλαστικό ή πήλινο.

Σκεπάζουμε με μεμβράνη ή με πετσέτα. Ανάβουμε μόλις το φούρνο στους 50 βαθμούς και αφήνουμε το γιαούρτι να πήξει από 3-5 ώρες. Όσο το αφήνουμε να πήξει τόσο πιο σφιχτό γίνεται αλλά και ξινίζει και περισσότερο. Οπότε το αφαιρούμε όταν η γεύση του έχει φτάσει την επιθυμητή για τα γούστα μας.

Βγάζοντας από το φούρνο το βάζουμε στο ψυγείο όπου διατηρείται για 1-2 εβδομάδες. Αν θέλουμε να φτιάξουμε επόμενη παρτίδα γιαουρτιού καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε γιαούρτι που να μην είναι πάνω από 5-7 ημέρες.

Τι θα χρειαστείς;

500 γρ. γάλα

3 κ.σ. γάλα σκόνη

1 κ.σ. ζωντανό γιαούρτι σε θερμοκρασία δωματίου

   Διάβασε ακόμη:

Η πιο εύκολη και νόστιμη λουκανικόπιτα σε χρόνο ντε-τε!

Μυρωδάτο και αφράτο κέικ μήλου!