Κάθε μέρα ακούμε πως θα πρέπει να προσέχουμε τη διατροφή μας για να μειώσουμε τις πιθανότητες εμφάνισης του καρκίνου. Έχεις σκεφτεί όμως πόσα πράγματα υπάρχουν στο υπνοδωμάτιο σου και μπορεί να είναι καρκινογόνα;

1. Τα συνθετικά υλικά όπως ακρυλικά, το νάιλον και ο πολυεστέρας είναι κατασκευασμένα από θερμοπλαστικά. Αυτά τα υφάσματα αναδύουν μόρια του αερίου κάθε φορά που θερμαίνονται. Εάν φοράτε ρούχα που δεν είναι ζαρωμένα, τότε αναπνέετε πλαστικό και φορμαλδεΰδη. Να θυμάσαι ότι το δέρμα σου μπορεί ν’ απορροφήσει απ’ ευθείας αυτά τα χημικά.

2. Η βάση για τα περισσότερα συνθετικά υφάσματα είναι ένα υγρό που παρασκευάζεται από άνθρακα, πετρέλαιο ή φυσικό αέριο. Το υγρό, βγαίνει μέσω των λεπτών οπών ενός ακροφυσίου, που ονομάζεται μήτρα κλωστοποιήσεως, και στη συνέχεια ψύχεται έτσι ώστε να στερεοποιηθεί και να σχηματίσει μικροσκοπικά νήματα. Αυτές οι κλωστές υφαίνονται για να κάνουν το ύφασμα. Αυτό σημαίνει ένα πράγμα: θα πρέπει να επιλέγεις ρούχα που είναι κατασκευασμένα από φυσικά ή οργανικά υλικά.

3. Αν έχεις κάποια έπιπλα στο υπνοδωμάτιο, όπως μια καρέκλα από τεχνητό δέρμα, θα πρέπει να το αφαιρέσεις. Το πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC) χρησιμοποιείται συχνά στο συνθετικό δέρμα. Το PVC θεωρείται ως το πιο επικίνδυνο από όλα τα πλαστικά. Πέταξε τα μαξιλάρια και τα καλύμματα που είναι ανθεκτικά στους λεκέδες και στο νερό γιατί έχουν ψεκαστεί με χημικά που είναι τοξικά.

4. Οι ειδικοί λένε ότι το ξύλο και τα πλακάκια είναι πιο εύκολα να καθαριστούν και προτιμώνται από όσους υποφέρουν από αλλεργίες. Μπορεί τα χαλιά να φαίνονται ωραία στην κρεβατοκάμαρά σου, θα συγκρατήσουν όμως τη βρωμιά, τα ακάρεα της σκόνης και άλλα αλλεργιογόνα. Αν μπορείς παράλειψέ τα!Σχεδόν όλοι οι πολυεστέρες κατασκευάζονται από αντιμόνιο, ένα καρκινογόνο που είναι τοξικό για την καρδιά, τους πνεύμονες, το συκώτι, και το δέρμα.

5. Αν αποφασίσεις να βάψεις ένα δωμάτιο χρησιμοποίησε No-VOC χρώματα. Τα χρώματα που έχουν στη σύνθεσή τους πτητικές οργανικές ενώσεις δεν είναι σταθερά και περιέχουν, επίσης, ανθρακικές ενώσεις που εξατμίζονται εύκολα στον αέρα. Όταν εισέρχονται στον αέρα, αντιδρούν με τα λοιπά στοιχεία και παράγουν όζον, το οποίο προκαλεί την ατμοσφαιρική ρύπανση και μια σειρά προβλημάτων υγείας συμπεριλαμβανομένων των αναπνευστικών προβλημάτων, των πονοκεφάλων, του καψίματος, της δακρύρροιας και της ναυτίας.

6. Απομάκρυνε τα παπούτσια από το σπίτι. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχεις παπούτσια εσωτερικού και εξωτερικού χώρου για να αποφύγεις τη μεταφορά της βρωμιάς από το εξωτερικό περιβάλλον στο σπίτι. 

7. Οι κουρτίνες και τα στόρια κρύβουν σκόνη, γύρη και άλλα αλλεργιογόνα. Αν μπορείς, αφαίρεσε τις παλιές κουρτίνες και τα στόρια και αντικατάστησέ τα με αντίστοιχα από οργανικό ύφασμα.  Διάβασε ακόμη:

Βρήκαμε τα πιο εντυπωσιακά παιδικά δωμάτια για να πάρεις ιδέες!

Βρήκαμε στο Pinterest τις πιο όμορφες shabby chic κουζίνες για να πάρεις ιδέες!