Ο παιδικός σταθμός βοηθάει τα παιδιά να κοινωνικοποιούνται, να μοιράζονται, να πειθαρχούν και να μαθαίνουν μέσα από ευχάριστες δραστηριότητες και παιχνίδια.

Αν δεν θέλεις να πας το παιδί σου σε δημοτικό παιδικό σταθμό, θα πρέπει να επιλέξεις έναν ιδιωτικό παιδικό σταθμό προσέχοντας κάποια βασικά χαρακτηριστικά:

Κανόνες υγιεινής και ασφάλεια

Η επίσκεψη στο παιδικό σταθμό είναι απαραίτητη και η ξενάγηση σε όλους τους χώρους για να διαπιστώσεις αν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στα μπάνια, στους εσωτερικούς χώρους που παίζουν τα παιδιά, στο δωμάτιο που κοιμούνται, στις κούνιες για τα νήπια, στην κουζίνα, στο χώρο εστίασης και στο εξωτερικό χώρο που παίζουν. Απαραίτητο είναι η είσοδος στο σταθμό να παραμένει συνεχώς κλειδωμένη ώστε να μην μπορεί να μπει κανένας χωρίς άδεια από το προσωπικό.

Μέγεθος ομάδας ανά παιδαγωγό

Εξίσου σημαντικό είναι η ομάδα που θα ενταχθεί το παιδί σου να είναι μικρή ώστε να έχει την κατάλληλη προσοχή από τη παιδαγωγό. Μια ομάδα των 8 παιδιών ανά παιδαγωγό θεωρείται καλή.

Ωράριο

Αν εργάζεσαι θα πρέπει το ωράριο λειτουργίας του παιδικού σταθμού να σε εξυπηρετεί τόσο το πρωί όσο και το απόγευμα καθώς και τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι περισσότεροι ιδιωτικοί σταθμοί κλείνουν για ένα μήνα το καλοκαίρι.

Γεύματα

Θα πρέπει να μάθεις αν ο παιδικός σταθμός προσφέρει γεύματα ή αν θα παίρνει το παιδί φαγητό μαζί του. Οι περισσότεροι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί προσφέρουν πρωινό, μεσημεριανό και απογευματινό.

Ηλικία

Αν το παιδί σου είναι μικρότερο από 2 ετών θα πρέπει να διαλέξεις ένα παιδικό σταθμό που θα καλύπτει και τις ανάγκες βρεφονηπιακού σταθμού γιατί σε αυτή την ηλικία τα μωρά θέλουν διαφορετική διαπαιδαγώγηση, άλλαγμα πάνας, τάισμα και ύπνο σε κούνια.

Εξειδικευμένο προσωπικό

Οι παιδαγωγοί θα πρέπει να έχουν τις κατάλληλες σπουδές και προϋπηρεσία για να καλύψουν τις εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές ανάγκες του παιδιού σου. Παράλληλα θα πρέπει να έχουν τη διάθεση να σε ενημερώνουν για το πώς πέρασε το παιδί σου στη διάρκεια της ημέρας.  

   Διάβασε ακόμη:

Αναγνώστρια του Woman'sDiary μας δίνει ιδέες για το τέλειο παιδικό πάρτυ

Τρόποι για να μην ξυπνάει το μωρό σου νωρίς το πρωί