Σου έχουν πει ότι πρέπει να βάφεις λευκά τα μικρά υπνοδωμάτια, ότι σε κάθε δωμάτιο πρέπει να υπάρχει και ένα χαλί και ότι πρέπει πάντα να υπάρχει ένα coffee table μπροστά από τον καναπέ του καθιστικού. Ήρθε η ώρα να ξεχάσεις σχεδόν όλα όσα ήξερες και να σπάσεις μερικούς κανόνες διακόσμησης. 

1. Χρησιμοποιείς μόνο ένα είδος ξύλου σε κάθε δωμάτιο. Το ίδιο είδος ξύλου σε κάθε δωμάτιο μπορεί να δείχνει πιο τέλειο απ' ό,τι θα έπρεπε. Χρησιμοποίεισαι διαφορετικά είδη ξύλου για να κάνεις έναν χώρο πιο προσωπικό και με μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

2. Θεωρείς πως το πιο σημαντικό έπιπλο είναι ο καναπές. Δεν υπάρχει κανένας κανόνας που να λέει πως είναι απαραίτητο να έχετε καναπέ στο καθιστικό σου. Μπορείς να διακοσμήσεις το σαλόνι βάζοντάς του τέσσερις πολυθρόνες και κανέναν καναπέ. Μία άλλη λύση είναι να τοποθετήσεις τον καναπέ σε κάποιο άλλο δωμάτιο.

3. Θεωρείς απαραίτητο να «παίζεις» με ασφάλεια σε μικρούς χώρους. Μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις σε μικρούς χώρους. Είναι πολύ πιο όμορφο να βάλεις μεγάλα και ιδιαίτερα έπιπλα (έναν vintage καθρέφτη, ένα μεγάλο πουφ, έναν δραματικό πίνακα) με προσωπικότητα σε ένα μικρό υπνοδωμάτιο όπου θα χαίρεσαι να περνάς το χρόνο σου, παρά να φτιάξεις ένα βαρετό δωμάτιο που θα υπακούει σε όλους του κανόνες, αλλά δεν θα σε εμπνέει. Οπότε αν θέλεις βάψε το μαύρο, γέμισε το έπιπλα ή φόρτωσε τους τοίχους του με ογκώδη αντικείμενα.

4. Θεωρείς πως τα vintage κομμάτια πρέπει να μένουν όπως είναι. Πρόκειται για έναν κανόνα που εξακολουθεί ο περισσότερος κόσμος να τηρεί παρόλο που δεν είναι πουθενά γραμμένος. Μπορείς να κάνεις ότι θέλεις σε ένα vintage έπιπλο. Βάψε το, μεταποιήσε το και κάνε του ό,τι άλλο θέλεις.

5. Πιστεύεις πως οι καρέκλες της τραπεζαρίας πρέπει να είναι ίδιες. Μπορεί κάτι τέτοιο να ίσχυε παλιά αλλά αυτή η άποψη έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια. Βάλε στην τραπεζαρία σου διαφορετικές μεταξύ τους καρέκλες για να δώσεις χαρακτήρα στον συγκεκριμένο χώρο.

6. Πιστεύεις πως κάθε δωμάτιο χρειάζεται ένα χαλί. Μπορεί ένα χαλί να προσφέρει ζεστασιά σε έναν χώρο αλλά αυτό δε σημαίνει πως είναι απαραίτητο. Σε κάποια δωμάτια ο χώρος δείχνει πιο μεγάλος και πιο όμορφος χωρίς χαλί. Επίσης, δε χρειάζεται να βάζεις χαλί μπροστά από τον νεροχύτη της κουζίνας όσο κι αν επιμένει η μητέρα σου.

7. Βάζεις πάντα ένα coffee table μπροστά από τον καναπέ. Μπορείς να τοποθετήσεις το coffee table όπου εσύ θέλεις αρκεί να σε εξυπηρετεί και να σου είναι χρήσιμο. Είναι πολύ πιο βολικό να το βάλεις δίπλα σου παρά μπροστά σου. Έτσι, δε θα χρειάζεται να σηκώνεσαι όταν θέλεις να πάρεις το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης ή το αγαπημένο σοτ βιβλίο που έχεις τοποθετήσει πάνω του.

8. Θεωρείς πως οι ζωγραφιές των παιδιών είναι μόνο για το ψυγείο ή για να βρίσκονται κρυμένες σε κάποιο κουτί. Οι ζωγραφιές των παιδιών σου μπορούν να δώσουν χρώμα σε έναν μουντό χώρο. Βάλε μερικές από αυτές σε όμορφες κορνίζες και διακόσμησε με αυτές το καθιστικό σου. Και τα παιδιά σου θα τρελαθούν από τη χαρά τους και εσύ θα έχεις δημιουργήσει ένα ενδιαφέρον καθιστικό γεμάτο φαντασία.

9. Πιστεύεις πως οι μικροί χώροι πρέπει να είναι βαμμένοι λευκοί. Αντιθέτως, πολλές φορές ένας σκουρόχρωμος τοίχος μπορεί να κάνει έναν χώρο να δείχνει πολύ μεγαλύτερος. Ο μόνος κανόνας που πρέπει να ακολουθείς σε ό,τι αφορά το χρώμα ενός δωματίου είναι αυτός: Πάντα να χρησιμοποιείς ένα χρώμα που αγαπάς πολύ.

10. Βάφεις και το ταβάνι πάντα λευκό. Ξέχασε το. Το ταβάνι είναι η 6η επιφάνεια ενός χώρου. Ενσωμάτωσε το στο design το δωματίου βάζοντάς του χρώμα ή και μια ταπετσαρία.

   Διάβασε ακόμη:

Βρήκαμε τα πιο εντυπωσιακά παιδικά δωμάτια για να πάρεις ιδέες!

Βρήκαμε στο Pinterest τις πιο όμορφες shabby chic κουζίνες για να πάρεις ιδέες!