Σόρυ αλλά πρέπει να το κάνεις για το καλό σου. Όλοι έχουμε έρθει σε επαφή με έναν φίλο, μια φίλη, έναν συγγενή ακόμα και γονιό που σχολιάσει, κρίνει και επικρίνει ό,τι τυγχάνει να κάνουμε. Έχουμε γελάσει με θεϊκές ατακάρες που έχουν πει κατά καιρούς.

Ένα ενδεικτικό ποτ πουρί: «Θα ξεκινήσω γυμναστήριο», κοίτα να κόψεις τις μπριζόλες πρώτα. «Θα γραφτώ σε σχολή χορού», κοίτα μη σπάσεις κανένα πόδι πάνω στο τριπλό accent. «Πήγα διακοπές», είδα φωτογραφίες στα social media, πόσο τρώγατε και πάχυνες έτσι; «Βρήκα αγόρι», άρα έχουμε όλοι ελπίδες. «Αγόρασα ένα παντελόνι», σου μπαίνει τόσο χοντρές γάμπες που έχεις; «Θα ξεκινήσω γαλλικά», ναι γιατί όλα τα υπόλοιπα τα έχεις λύσει και έμενε να μάθεις μια ξένη γλώσσα.

Ένας επικριτικός - τοξικός τύπος συνήθως κατέχει περίοπτη θέση στην παρέα. Με αυτόν γελάνε όλοι μαζί και εννοείται εσύ. Όπως έχεις καταλάβει εκφράζει την τοξικότητά του μέσα από έξυπνα αστεία. Συνήθως δεν έχει κανένα χόμπυ γιατί δουλεύει όσο κανείς άλλος και δεν προλαβαίνει ή έτσι πιστεύει. Βγαίνει μόνο για καφέ ή ποτό. Συνήθως το έτερον του ήμισυ, αν υπάρχει, του έχει κάνει τη ζωή πατίνι για να είναι μαζί. Αν δεν υπάρχει, κατακρίνει τη δική σου σχέση εστιάζοντας ΜΟΝΟ στα αρνητικά.

Φυσικά δεν μιλάω για κανέναν αληθινό φίλο που μας πειράζει, μας κράζει και τον κράζουμε και εμείς. Μιλάω για ένα άτομο με τόσες ανασφάλειες που είναι αφόρητο να στέκεται δίπλα του. Εκείνον που δεν μπορείς να συζητήσεις για τίποτε άλλο πέρα από το να θάψεις κάποιον άλλο από την παρέα. Μιλάω για ένα άτομο που κάθε φορά που ξεστομίζει την ατάκα της ημέρας και σε κάνει ρόμπα ψιλώνει λίγα εκατοστά. Έναν παρασιτικό τύπο που τρέφεται από το να κατατροπώνει ανθρώπινες υπάρξεις.

Το πρόβλημα πηγάζει μέσα από αυτά τα άτομα. Αν θες να πας γυμναστήριο, διακοπές, να ξεκινήσεις μαθήματα υποκριτικής ή φωνητικής ή ό,τι άλλο σου κατέβει θα το κάνεις χωρίς να κάνεις το λάθος να επηρεαστείς. Το πρόβλημα δεν το έχεις εσύ αλλά ο άλλος. Ο επικριτικός τύπος φέρει μια ψυχή με τραύματα όσο κουλ, αστείος, ατσαλάκωτος και αγέρωχος δείχνει.

Είναι στο χέρι σου αν θα σε επηρεάσει ή όχι. Αν είναι φίλος ή κάποιος πολύ «δικός» σου άνθρωπος επιβάλλεται να του κάνεις μια κουβέντα για αυτό. Και παραπάνω αν τον νοιάζεσαι. Αν το συνεχίσει όμως μάλλον δεν ενδιαφέρεται για το κατά πόσον ενοχλεί τους άλλους, οπότε μην αναλώνεσαι άλλο, κράτα τις επαφές που πρέπει να κρατήσεις και βγάλτον από την καθημερινότητά σου.

 

 

 

   Διάβασε ακόμη:

Στρες & κρίσεις πανικού: Ηρέμησε, το παθαίνουμε όλες!

30 πράγματα που πρέπει να κάνεις μέχρι τα 30!