Το νεογέννητο την περισσότερη ώρα κοιμάται. Όμως, καθώς μεγαλώνει αρχίζει να αναπτύσσει άλλες συνήθειες ύπνου. Μπορεί δηλαδή να κοιμάται νωρίς το βράδυ χωρίς απρόοπτα, αλλά να ξυπνάει από τα άγρια χαράματα. Τα περισσότερα μωρά που είναι πρωινοί... τύποι δεν κάθονται στο κρεβατάκι τους. Έχουν την «απαίτηση» να σημάνει γενικός συναγερμός στο σπίτι και όλοι να είναι στο πόδι.

Εάν είσαι κι εσύ μία μαμά που δεν αντέχει άλλο το τόσο πρωινό ξύπνημα, σου προτείνουμε να δοκιμάσεις τα εξής:

-Προσπάθησε να συνηθίσει το μωρό σου από νωρίς να κάθεται στο κρεβάτι του χωρίς να κλαίει όταν ξυπνάει. Κρέμασε πάνω από την κούνια του ένα ενδιαφέρον περιστρεφόμενο που θα γυρίζει με το ρεύμα του αέρα και θα το παρακολουθεί το μωρό όποτε είναι ξύπνιο.
-Βάλε στη μία πλευρά της κούνιας του ένα βρεφικό καθρέφτη με στρογγυλεμένες άκρες για να κοιτάζει το είδωλό του και να μη νοιώθει μόνο του.
-Όταν θα είναι σε θέση πια να απλώνει τα χέρια του για να πιάσει κάτι, κρέμασε πάνω από το κρεβάτι του μερικά αντικείμενα που να φτάνει για να απασχολείται και να παίζει μαζί τους. Κάνουν και απλά αντικείμενα του σπιτιού, όπως μία ξύλινη κουτάλα ή μερικά μανταλάκια.
-Μπορείς επίσης να βάζεις πλάι του στην κούνια, μερικά από τα αγαπημένα του παιχνίδια για να έχει κάτι να παίζει και να του τραβά την προσοχή και να μην κλαίει ζητώντας τη δική σου προσοχή.
-Φρόντισε επίσης το δωμάτιό του να μην είναι κατασκότεινο το πρωί, για να βλέπει με τι παίζει. Αν το δωμάτιο είναι πολύ σκοτεινό, άφησε ένα φωτάκι αναμμένο πλάι στην κούνια του ή βάλε του λεπτές κουρτίνες.
-Βοήθησε το μωρό σου να μάθει να μένει μόνο του στο κρεβάτι του, "εκπαιδεύοντας" πρώτα τον εαυτό σου. Μην πετάγεσαι αμέσως από το κρεβάτι σου με το πρώτο ήχο του μωρού και μην τρέχεις να δεις αν είναι εντάξει. Άφησε το να «μιλάει» μόνο του όσο το δυνατόν περισσότερο και σήκω μόνο όταν αρχίσει να είναι ανήσυχο και να γκρινιάζει. Με αυτό τον τρόπο, το μαθαίνετε να βασίζεται στον εαυτό του να είναι ανεξάρτητο από νωρίς. Αν όμως καταλάβεις ότι έχει εκνευριστεί, πήγαινε κοντά του χωρίς άλλη καθυστέρηση.

 

 

   Διάβασε ακόμη:

Αναγνώστρια του Woman'sDiary μας δίνει ιδέες για το τέλειο παιδικό πάρτυ

Δέκα πράγματα που πρέπει να κάνεις στην εγκυμοσύνη σου!