Το αυγό είναι μια εξαιρετικά θρεπτική τροφή, αφού είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, βιταμίνη Α, βιταμίνη Β12, κάλιο και σελήνιο και παράλληλα έχει λίγες θερμίδες. Οι ειδικοί συνιστούν να καταναλώνεται ολόκληρο, και όχι να αποφεύγουμε τον κρόκο, αφού εκεί βρίσκονται τα περισσότερα ωφέλιμα συστατικά του.

Σύμφωνα με τα ευρήματα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, τα αυγά που προέρχονται από κότες ελευθέρας βοσκής είναι πιο υγιεινά και θρεπτικά, αφού ο κρόκος τους συγκεντρώνει μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης D στον κρόκο του.

Το αυγό είναι μία από τις λίγες τροφές παρέχουν βιταμίνη D, οπότε είναι σημαντικό να λαμβάνουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποσότητα. Ο ανθρώπινος οργανισμός καλύπτει τις ανάγκες του σε βιταμίνη D κυρίως χάρη στην έκθεση του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία.

Τα αυγά που προέρχονται από κότες ελευθέρας βοσκής είναι έως και κατά 30% πιο πλούσια σε βιταμίνη D, σε σύγκριση με αυγά που προέρχονται από κότες μεγαλωμένες σε κλουβιά ή υπόστεγα.  Ένα αυγό που προέρχεται από στεγασμένο κοτέτσι ή αχυρώνα παρέχει κατά μέσο όρο 1,7 μικρογραμμάρια βιταμίνης D, ενώ έναν αυγό ελευθέρας ή οργανικής βοσκής παρέχει περίπου 2 και 2,2 μικρογραμμάρια αντίστοιχα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αναλύσεων. Οι συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης D είναι 7-8,5 μικρογραμμάρια για τα παιδιά και 10 μικρογραμμάρια για τους ενήλικες.

Η βιταμίνη D είναι πολύτιμη για τον ανθρώπινο οργανισμό, αφού συμβάλλει στην προστασία από πληθώρα ασθενειών, όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και η καρδιοπάθεια.

   Διάβασε ακόμη:

Αναγνώστρια του Woman'sDiary μας δίνει ιδέες για το τέλειο παιδικό πάρτυ

Τρόποι για να μην ξυπνάει το μωρό σου νωρίς το πρωί