Το "καθισιό" κάνει κακό και μπορεί να απειλήσει ακόμα και τη ζωή. Συνεχώς έρευνες συσχετίζουν την εμφάνιση διαφόρων προβλημάτων που αφορούν την υγεία με την πολύωρη ακινησία που συνεπάγεται είτε η καθιστική ζωή στο γραφείο, είτε το «βούλιαγμα» στον καναπέ.

Το καθισιό αφορά και όσους κάνουν δουλειά γραφείου, αλλά και όσους «βουλιάζουν» στο καναπέ και στην πολυθρόνα. Κάποιες έρευνες μάλιστα έχουν επισημάνει πως ο καθιστικός τρόπος ζωής μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονική εμβολή. 

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Πλέον είναι αποδεδειγμένο ότι η ακινησία στα αεροπορικά ταξίδια που διαρκούν περισσότερο από 3 ώρες είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για φλεβική θρόμβωση και με όλα τα δεινά που μπορεί αυτή να προκαλέσει.

Οι συνέπειες της καθιστικής ζωής στο σωματικό βάρος και η συσχέτισή της με την καρδιοπάθεια, τον διαβήτη τύπου 2 και ορισμένες μορφές καρκίνου είναι καλά τεκμηριωμένη. Ωστόσο, η αύξηση του κινδύνου είναι πολλαπλάσια για όσες και όσους κάθονταν 6 ώρες στην καρέκλα και δεν γυμνάζονταν ποτέ ή γενικώς έκαναν όσο λιγότερα κινητικά πράγματα μπορούσαν μέσα στη μέρα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι τα προβλήματα που προκαλούνται από την ακινησία υποβοηθούνται και από άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως η ηλικία, η παχυσαρκία και το κάπνισμα. Αυτό σημαίνει ότι από μόνοι τους, η καρέκλα και ο καναπές μπορούν να κάνουν τη ζημιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με ειδικούς, όσοι γυμνάζονται συστηματικά έχουν λιγότερες πιθανότητες να πάθουν πνευμονική εμβολή αλλά σε κάθε περίπτωση το καθισιό αυξάνει τον κίνδυνο.

   Διάβασε ακόμη:

Ζουμερά οπίσθια με μια και μόνο άσκηση!

Spinning: οφέλη και αποτελέσματα