Είναι μια σχεδιάστρια που δεν πιστεύει σε κανόνες, όταν μιλάμε για στυλ, έχει μια ηρεμία στο βλέμμα, λατρεύει το μαύρο χρώμα και ζει το σήμερα καθότι το αύριο για εκείνη, όπως όλα δείχνουν, διαγράφεται λαμπρό...Ναι, είναι η Αθηνά Κόρδα, που με κάθε της συλλογή κατορθώνει να περνά  ξεκάθαρα το μήνυμα πως η μόδα είναι τέχνη και φαντασία!

 

Αθηνά, σ’ ευχαριστούμε πολύ που δέχτηκες την πρόσκλησή μας να σε «φιλοξενήσουμε» στο Woman’s Diary. Πες μας λίγα πράγματα για εσένα. Που γεννήθηκες, που μεγάλωσες;

Αρχικά να σας ευχαριστήσω και εγώ με τη σειρά μου για την φιλοξενία! Γεννήθηκα λοιπόν και μεγάλωσα στην Αθήνα. Συγκεκριμένα στο Παλαιό Ηράκλειο Αττικής. Ήμουν πάντα ένα πολύ ατίθασο παιδί με ιδιαίτερη ματιά σε ότι συνέβαινε γύρο μου και με ιδιαίτερες αναζητήσεις.Πριν κάποια χρόνια μετακόμισα στο κέντρο της Αθήνας που πάντα αγαπούσα πολύ, όπου συνεχίζω να ζω έως σήμερα.

Πότε κατάλαβες ότι θες να ασχοληθείς με τη μόδα και τι είναι αυτό που έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε αυτή σου την απόφαση;

Η επιρροή είχε υπάρξει από όταν ήμουν αρκετά μικρή απο τους γονείς μου όπου διατηρούσαν βιοτεχνία ενδυμάτων, πολύ πριν γεννηθώ. Δεν υπήρξε κάποια συγκεκριμένη κατάσταση στο να καθορίσει την επιλογή μου, για μένα ήταν περισσότερο σαν μία συνέπεια. Η καλλιτεχνική έκφραση μέσω των υφασμάτων ήταν κάτι το οποίο υπήρχε μέσα μου και βγήκε όταν εγώ ένιωσα έτοιμη. Φοίτησα στις σχολές του ΟΑΕΔ και μετά από αρκετά χρόνια, πήρα το θάρρος να ανοίξω το πρώτο μου ατελιέ στο Κέντρο. Δημιούργησα την πρώτη μου συλλογή, με την υπογραφή μου, τον Χειμώνα του '11, με τίτλο "This Is Just The beginning" και όπως λέει και ο τίτλος της συλλογής αυτό ήταν η αρχή..

Πως βλέπεις την εξέλιξη του χώρου που εργάζεσαι στο μέλλον; Θα έφευγες μόνιμα στο εξωτερικό για να αναζητήσεις το κάτι καλύτερο;

Προσπαθώ να βλέπω τα πράγματα στη ζωή μου πάντα όσο πιο θετικά μπορώ. Δεν παραβλέπω όμως το πόσο έχουν δυσκολέψει οι καταστάσεις γύρω μας και πόσο έχει επηρεαστεί ο κόσμος απο αυτό. Θέλω να πιστεύω οτι θα υπάρξει καλυτέρευση σε όλο αυτό, όμως πλέον έχω πειστεί πως θα χρειαστεί ακόμα αρκετός χρόνος εως ότου να συμβεί! Γι αυτό και η απάντηση μου στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης σας, είναι πως ναι. Θα έφευγα μόνιμα για κάποια άλλη πόλη ίσως και επαρχία του εξωτερικού, αρχικά προς αναζήτηση καλύτερης ποιότητας ζωής, για να μπορεί εν συνεχεία να υπάρξει ποιότητα και σε αυτό που κάνω.

Τι συμβουλή θα έδινες σε ένα νέο παιδί που θέλει να ασχοληθεί με το σχέδιο μόδας στην Ελλάδα;

Αρχικά πως τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Πίσω απο το χώρο της μόδας και τον εκάστοτε σχεδιαστή κρύβετε πάρα πολύ δουλεία. Και αυτό σε οτι επίπεδο και να φτάσει κανείς, δεν σταματάει ποτέ. Επίσης η εσωτερική καλλιέργεια είναι εξίσου σημαντική, διότι πέρα του οτι σε εξελίσσει σαν άνθρωπο, σε εξελίσσει και σαν δημιουργό.

Τι έχεις στο μυαλό σου όταν σχεδιάζεις μια συλλογή;

Κάθε φορά, αναλόγως το ερέθισμα, είναι κάτι διαφορετικό. Συνήθως αυτό που υπάρχει στο μυαλό μου εκείνη τη στιγμή είναι το πώς να μπορέσω να αποδώσω, όσο καλύτερα γίνεται σχεδιαστικά και τεχνικά, στο κάθε ρούχο ξεχωριστά αλλά και σε όλη την συλλογή συνολικά, την ουσία της ιδέας που με ενέπνευσε.

       Κομμάτια από την τελευταία της συλλογή

Τι πιστεύεις πως πρέπει να κάνει μια γυναίκα για να βρει το δικό της μοναδικό στυλ;

Δεν πιστεύω στους κανόνες σε ότι αφορά το στυλ. Η αισθητική του καθενός και εν συνεχεία ο τρόπος που την εκφράζει είναι κάτι πολύ υποκειμενικό. Το βασικό για μένα, είναι να ακολουθεί αυτό που είναι μέσα της η κάθε γυναίκα και να μην παρασύρεται απο τη μάζα. Δεν είναι απαραίτητο να ανήκουμε κάπου. Το διαφορετικό εκτός απο τρομακτικό (που το αντιλαμβάνονται κάποιοι) πολλές φορές είναι και πάρα πολύ ενδιαφέρον..

Εσύ πως θα χαρακτήριζες το δικό σου στυλ με μια λέξη;

Διαφορετικό.

Πως φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε δέκα χρόνια από τώρα;

Δεν κάνω τόσο μακροχρόνια σχέδια! Μου αρκεί να είμαι υγιής!

 

 

Ρίξε μια ματιά στην τελευταία της συλλογή...

10 πράγματα που δεν ξέραμε για την Αθηνά Κόρδα…

  1. Σπούδασε: Σχεδιαστής Κατασκευαστής Ετοίμων Ενδυμάτων
  2. Ανήκει στο ζώδιο του: Λέων
  3. Λατρεύει περισσότερο: Την ηρεμία
  4. Μισεί όσο τίποτα: Τις εκπλήξεις
  5. Η χειρότερη της συνήθεια είναι: Μιλάω συνέχεια στο τηλέφωνο όταν οδηγώ!
  6. Το πρώτο πράγμα που κάνει όταν ξυπνάει είναι: Να βγάλω τη σκύλα μου βόλτα
  7. Ο ιδανικός άνδρας πρέπει να είναι: Και καλός Φίλος
  8. Ο αγαπημένος της καλοκαιρινός προορισμός είναι: Νότια Γαλλία
  9. Στην τσάντα της έχει πάντα: Την ατζέντα μου ..
  10. Το άρωμα που δεν αποχωρίζεται τελευταία είναι: La petite robe noire

   Διάβασε ακόμη:

Βαρβάρα Λάρμου: Και ο θεός έπλασε την (απόλυτη) γυναίκα…

Στέλλα Ζαφειροπούλου: Η ανερχόμενη συγγραφέας μιλά στο Woman'sDiary