Υπάρχουν περιπτώσεις που οι άσχημες οσμές που εκπέμπει το σώμα σου προσπαθούν να σου πουν κάτι για την υγεία σου. Οι 5 περιπτώσεις που οι άσχημες μυρωδιές σχετίζονται με θέματα υγείας είναι οι εξής:

1. Δυσοσμία αναπνοής και διαβήτης

Η διαβητική κετοξέωση είναι μία σπάνια, αλλά δυνητικά θανατηφόρα, επιπλοκή σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι και ΙΙ. Είναι το αποτέλεσμα του πλήρους αποδιοργανωμένου μεταβολισμού που δημιουργείται σε συνθήκες μεγάλης έλλειψης ινσουλίνης και υπερέκκρισης των ανταγωνιστικών. Τα άτομα με διαβητική κετοξέωση έχουν φρουτώδη οσμή στην αναπνοή τους λόγω των χημικών διεργασιών που συντελούνται στο αίμα τους. Άλλα συμπτώματα είναι η θολή όραση, η κόπωση και η ανεξήγητη απώλεια βάρους. Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, κρίνεται απαραίτητη και σημαντική η σωστή αντιμετώπιση των ασθενών αυτών για την αποφυγή σοβαρών επιπλοκών.

 2. Δυσοσμία ποδιών και «πόδι του αθλητή»

Το πόδι του αθλητή είναι μια λοίμωξη του ποδιού από μύκητες και εκδηλώνεται όταν ένας συγκεκριμένος τύπος μύκητα αυξηθεί και πολλαπλασιαστεί στα πόδια, ιδιαίτερα μεταξύ των δακτύλων. Μπορεί να διαρκέσει για μικρό ή μεγάλο διάστημα και να υποτροπιάσει μετά την αντιμετώπιση. Ο κίνδυνος να αναπτύξεις πόδι αθλητή αυξάνεται εάν:
- Φοράς κλειστά παπούτσια, ιδιαίτερα εάν έχουν πλαστική επένδυση
- Κρατάς τα πόδια σου βρεγμένα για παρατεταμένες χρονικές περιόδους
- Ιδρώνεις πολύ
- Αναπτύσεις μια μικρή βλάβη στο δέρμα ή τα νύχια
Το πόδι αθλητή είναι μεταδοτικό και μπορεί να εξαπλωθεί με την άμεση επαφή ή με την επαφή με αντικείμενα όπως παπούτσια, κάλτσες ή με επιφάνειες σε ντους ή πισίνες.

3. Δυσοσμία κοπράνων και δυσανεξία στη λακτόζη

Όταν το λεπτό έντερο δεν παράγει επαρκή ποσότητα ενός ενζύμου που ονομάζεται λακτάση, δεν μπορεί να αφομοιώσει τη λακτόζη, ένα σάκχαρο που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Έτσι, η λακτόζη καταλήγει κατευθείαν στο ορθό, όπου γίνεται ζύμωση με τα βακτήρια του εντέρου. Αυτό μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, αραιά κόπρανα και δύσοσμα αέρια. Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι πολύ συχνή, καθώς περίπου το 65% των ανθρώπων έχουν κάποιο πρόβλημα κατά την αφομοίωση των γαλακτοκομικών προϊόντων. Άλλα συμπτώματα είναι οι κράμπες στο στομάχι, η ναυτία, οι διάρροιες και ο εμετός.

4. Δυσοσμία ούρων και λοιμώξεις του ουροποιητικού

Η δυσοσμία των ούρων είναι χαρακτηριστικό σύμπτωμα μιας ουρολοίμωξης. Αυτό συμβαίνει όταν κάποιο μικρόβιο, συνήθως το E. coli, εισέρχεται στο ουροποιητικό σύστημα μέσω της ουρήθρας. Στη συνέχεια τα μικρόβια πολλαπλασιάζονται στην ουροδόχο κύστη και προκαλείται μόλυνση. Οι ουρολοιμώξεις είναι συχνότερες στις γυναίκες από ότι τους άνδρες, επειδή έχουν κοντύτερη ουρήθρα. Αν παρατηρήσειε ότι τα ούρα σου μυρίζουν άσχημα, συμβουλέψου τον γιατρό σου για να λάβεις την κατάλληλη αγωγή.

5. Δύσοσμη αναπνοή και άπνοια ύπνου

Αν ξυπνάς το πρωί και νιώθεις δυσάρεστη την αναπνοή σου παρότι το βράδυ βούρτισες τα δόντια σου, μπορεί να πάσχειε από άπνοια ύπνου, μια σοβαρή διαταραχή του ύπνου, στην οποία παρατηρούνται σύντομες διακοπές της αναπνοής. Δηλαδή ενώ το άτομο κοιμάται, ξαφνικά σταματά να αναπνέει. Μετά από μερικά δευτερόλεπτα, η αναπνοή επανέρχεται. Η άπνοια προκαλεί ξηροστομία, η οποία επιτρέπει στα βακτήρια να πολλαπλασιάζονται και να παράγουν ένα θειώδες αέριο που προκαλεί πολύ άσχημη αναπνοή. Εάν ροχαλίζεις, νιώθεις υπνηλία μέσα στη μέρα ή έχεις άσχημη αναπνοή, συμβουλέψου τον γιατρό σου.  Διάβασε ακόμη:

Ζουμερά οπίσθια με μια και μόνο άσκηση!

Spinning: οφέλη και αποτελέσματα