Ο απόλυτος  προορισμός για να απολαύσεις πραγματικά ένα Πάσχα είναι η αρχόντισσα του Ιουνίου, η μοναδική και πανέμορφη Κέρκυρα!

Θέλεις να τριγυρνάς στα καντούνια της (στενά δρομάκια) και να αισθάνεσαι σα μία πριγκίπισσα που ξεπήδησε από αριστοκρατικό μυθιστόρημα ; Να απολαμβάνεις τους λιθόστρωτους δρόμους της ακούγοντας δυνατά εμβατήρια από τις εξαίσιες φιλαρμονικές της; Να συναντήσεις χιλιάδες ανθρώπους από όλο τον κόσμο (μπορεί να πετύχεις και τον πασίγνωστο σχεδιαστή Valentino) και να γεμίσεις το κινητό σου με αξέχαστες φωτογραφίες, να γεμίσεις το μυαλό σου με μοναδικές στιγμές; Τι ακόμα το σκέφτεσαι ; Διάβασε παρακάτω το εβδομαδιαίο Πασχαλινό πρόγραμμα σου στην Κέρκυρα και κλείσε γρήγορα το ταξίδι σου!

Στην Κέρκυρα το Πάσχα υιοθετεί την αίγλη που του αρμόζει, η συγκινητική μουσική που πλημμυρίζει τους δρόμους σε συνδυασμό με την γραφική εικόνα της Παλαιάς Πόλης σε βάζουν αμέσως στο κλίμα! Όλη η Μεγάλη Εβδομάδα είναι γεμάτη από πολιτιστικές δραστηριότητες και εμείς σου ετοιμάσαμε ένα μίνι πρόγραμμα για να μην παραλήψεις τίποτα!

Μεγάλη Πέμπτη:  Στην Καθολική Μητρόπολη της Πλατείας Δημαρχείου, στο Duomo (ναι έχουμε και εμείς, όχι μόνο οι Ιταλοί!) υπάρχει μία ιεροτελεστία όπου διαβάζονται τα 12 Ευαγγέλια και για το καθένα υπάρχει ένα αναμμένο κερί όπου σβήνει με το πέρας του Ευαγγελίου.

Μεγάλη Παρασκευή: H μαγική περιφορά των επιταφίων αρχίζει το απόγευμα στους γραφικούς δρόμους της Κέρκυρας και είναι αναμφισβήτητα η πιο εντυπωσιακή στην Ελλάδα. Μέχρι αργά το βράδυ δεκάδες επιτάφιοι θα βγουν για να διασταυρωθούν τελικά στο ιστορικό κέντρο του νησιού. Τους επιταφίους συνοδεύει η φιλαρμονική ορχήστρα και το βράδυ ο μεγαλύτερος Επιτάφιος της Μητροπόλεως ακολουθεί την λεπτή δέσμη φωτός των αναμμένων κεριών που έχουν τοποθετηθεί στο δρόμο, για να φτάσει στα Μουράγια. Σύμφωνα με το έθιμο η "Παλαιά" Φιλαρμονική (κόκκινη) παίζει το Adagio του Albinoni, η "Μάντζαρος" (μπλε) την Marcia Funebre του G. Verdi, και η "Καποδίστριας" την Elegia Funebre, την Sventura του Mariani και το πένθιμο εμβατήριο του Chopin. Επικρατεί ένα αίσθημα κατάνυξης καθώς η μεγαλοπρεπής τελετή εισάγει τους πιστούς στο πνεύμα των Παθών.

Μεγάλο Σάββατο: Στις 6.00 το πρωί στην Παναγία των Ξένων πραγματοποιείται το έθιμο του τεχνητού σεισμού ως αναπαράσταση του σεισμού μετά την Ανάσταση που περιγράφεται στο Ευαγγέλιο.

Στις 11.00 ακριβώς γίνεται η Πρώτη Ανάσταση με τον εκκωφαντικό θόρυβο από την πτώση των μπότηδων ( κανάτες με νερό) να ηχεί σε όλη την Παλιά Πόλη από τα μπαλκόνια των Κερκυραίων στα καντούνια του νησιού! Και έπειτα επικρατεί ένα αίσθημα αισιοδοξίας και χαράς που φαίνεται στα μάτια όλου του κόσμου αλλά και στους ήχους της Φιλαρμονικής που ‘’πειράζει’’ μοντέρνα τραγούδια.

Λίγο αργότερα, από την Πρώτη Ανάσταση, τελείται το έθιμο της ‘’Μαστέλας’’, στην Πίνια. Εκεί έχει τοποθετηθεί ένα μεγάλο βαρέλι με νερό και κλαδιά φοινικιάς στο οποίο οι διερχομένοι ρίχνουν τον όβολό τους (χρήματα) και όταν πλησιάζει η Ανάσταση, οι λεγόμενοι ‘’ Πινιαδόροι’’ βρίσκουν έναν και τον ρίχνουν μέσα!

Στις 12.00 το βράδυ η Παλαιά Πόλη είναι γεμάτη από αναμμένα κεριά, ο κόσμος έχει πλημμυρίσει  κάθε εκκλησία και πλατεία και περιμένει την φαντασμαγορική Ανάσταση με τα βεγγαλικά σε όλα τα χωρία της Κέρκυρας και τους εύθυμους ήχους της Φιλαρμονικής.
 
Πηγή: www.corfuland.gr

 

Προτεινόμενα καφέ Παλαιά Πόλη: Grec, Bristol, Liston.

Προτεινόμενο ζαχαροπλαστείο καφέ: Nostos Delicatessen

 

   Διάβασε ακόμη:

Η μαγεία των Χριστουγέννων στην Πολωνία!

Σκύρος δαγκωτό!