Καμιά φορά, ο ιστός γύρω από τα ούλα φθείρεται και φαίνεται σαν να ξεθωριάζουν τα ούλα σας.

Εκτίθεται μεγαλύτερη επιφάνεια των δοντιών, το τέλειο μέρος για την ανάπτυξη βακτηρίων. Επιπλέον, μπορεί να προκαλέσει πόνο και ευαισθησία στα δόντια, επειδή εκτίθεται η ρίζα τους. 

Επηρεάζει επίσης αρνητικά τη δομή και το κόκαλο του δοντιού και μπορεί μέχρι και να χρειαστεί να το αφαιρέσετε.

Συμπτώματα: Είναι ένα συχνό πρόβλημα, αλλά πολλοί δεν το προσέχουν, επειδή συμβαίνει αργά και σταδιακά. Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι να ελέγχετε αν τα ούλα σας είναι πολύ ευαίσθητα.

Επίσης, αν τα δόντια σας φαίνονται μεγαλύτερα από πριν, είναι ένα πρόβλημα. Τέλος, ο πόνος στα δόντια είναι ένα ακόμα σύμπτωμα.

Λόγοι για τους οποίους μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο στα δόντια σας:

1. Περιοδοντικές νόσοι

2. Έλλειψη στοματικής υγιεινής

3. Επιθετικό βούρτσισμα

4. Γονίδια

5. Ορμονική ανισορροπία

6. Κάπνισμα

7. Σφίξιμο και τρίξιμο των δοντιών

8. Τρύπα στη γλώσσα ή τα χείλια

Πως να το αντιμετωπίσετε

Αν παρατηρήσετε το πρόβλημα στην ώρα του, μπορείτε να απευθυνθείτε σε κάποιο γιατρό για θεραπεία. Αν πάλι δεν το εντοπίσετε στην ώρα του, ενδεχομένως να χρειαστεί χειρουργείο στα ούλα για να επανέλθουν.

Αν θέλετε να αποφύγετε το χειρουργείο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποια από τις παρακάτω σπιτικές θεραπείες. Ωστόσο, μην ξεχνάτε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας σε περίπτωση που έχετε κάποια σοβαρή μόλυνση.

Πως γίνεται να επανέλθουν τα ούλα;

Αν θέλετε να λύσετε αυτό το πρόβλημα, θα πρέπει να έχετε καλή στοματική υγιεινή και μπορείτε παράλληλα να ακολουθήσετε κάποιες από τις παρακάτω συνταγές.

Χειροποίητες συνταγές:

1. Πράσινο τσάι: Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, ένα από τα οποία είναι οι κατεχίνες που βοηθούν στην καταπολέμηση των περιοδοντικών νόσων. Το αντιοξειδωτικό αυτό μπορεί να βοηθήσει να δυναμώσει ο δεσμός ανάμεσα στα ούλα και τα δόντια. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του μπορούν να μειώσουν το πρήξιμο των ούλων. Μπορείτε να πίνετε μία κούπα πράσινο τσάι κάθε πρωί.

2. Αλόη: Η αλόη έχει πολλές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και συνεπώς μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση των ούλων. Επίσης, μπορεί να αποτρέψει μολύνσεις, λόγω των αντιβακτηριακών ιδιοτήτων της. Υπάρχουν δύο τρόποι για να χρησιμοποιήσετε την αλόη: Χρησιμοποιήστε αλόη σε τζελ για βούρτσισμα για περίπου 3 με 5 λεπτά ή σαν στοματικό διάλυμα, διαλυμένο σε λίγο νερό, πάντα μετά το βούρτσισμα.

Συμβουλές για να προστατέψετε τα ούλα σας

1. Ακολουθήστε σωστή στοματική υγιεινή: Απαλό βούρτσισμα με κυκλική κίνηση και οδοντικό νήμα μετά από κάθε γεύμα. Αν δεν μπορείτε να το κάνετε μετά από κάθε γεύμα, χρησιμοποιήστε στοματικό διάλυμα.

2. Μην ξεχνάτε το στοματικό διάλυμα! Μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας ακολουθώντας την παρακάτω συνταγή:

Ανακατέψτε δύο σταγόνες αιθέριου έλαιου (π.χ. Φασκόμηλου), μέντα, αιθέριο έλαιο γαρίφαλου και 1/4 με 1/2 κούπα νερό.

Μια καλή εναλλακτική είναι και το υπεροξείδιο υδρογόνου, αλλά μην ξεχνάτε να το διαλύετε με νερό γιατί είναι πολύ δυνατό. Χρησιμοποιήστε το τουλάχιστον δύο φορές τη μέρα.

3. Νερό, νερό, νερό: Όλοι ξέρουμε ότι το νερό είναι πολύ σημαντικό και μπορεί να βοηθήσει στην υγεία των ούλων μας. Μας βοηθά να απομακρύνουμε τις τοξίνες, τα μικρόβια και τα βακτήρια από το στόμα, προστατεύοντας έτσι τα ούλα. Αν δεν μπορείτε να πλύνετε το στόμα σας μετά από κάθε γεύμα, απλά ξεπλύνετε το με νερό, για να φύγουν τα υπολείμματα φαγητού που έμειναν στα δόντια.

4. Ακολουθήστε υγιεινή διατροφή: Οι υγιεινές τροφές βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Προτείνουμε να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, να αποφεύγετε τη ζάχαρη, τα κρύα ροφήματα, το αλκοόλ, τις επεξεργασμένες τροφές και την καφεΐνη.  Διάβασε ακόμη:

Χρησιμοποίησε κεραλοιφή για πρόσωπο και μάτια

Το απόλυτο tip για σμίκρυνση πόρων!