Τα άτομα χρειάζονται διαφορετικά ποσοστά ασβεστίου σε διαφορετικές ηλικίες. Η απαραίτητη ημερήσια πρόσληψη: 1.000-1.200 mg ασβεστίου, ανάλογα με την ηλικία και τις ιδιαίτερες ανάγκες του οργανισμού.

Γνωρίζουμε όλοι λίγο πολύ πως το γάλα, το γιαούρτι και γενικά τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου. Μπορούμε όμως να ενισχύσουμε τα οστά μας και με τροφές που δε συμπεριλαμβάνονται στα γαλακτοκομικά. Το γεγονός αυτό είναι πολύ σημαντικό για όσους δεν αρέσκονται στα γαλακτοκομικά προϊόντα, για τους χορτοφάγους που δεν καταναλώνουν γάλα, όπως επίσης και για την περίοδο της νηστείας.

Σου παρουσιάζουμε ένα πίνακα με φρούτα και την περιεκτικότητά τους σε ασβέστιο για συγκεκριμένες ποσότητες.

Φρούτα

Ποσότητα

Περιεκτικότητα σε ασβέστιο ( σε mg)

Σύκα

4 σύκα 220γρ.

506

Mήλα

1 μέτριο (156γρ.)

7

Φράουλες

1 φλυτζ. (145γρ.)

19

Πορτοκάλια

1 μέτριο (122γρ.)

35

Βερίκοκα - ξερά

50γρ.

35

 

Να σημειώσουμε πως παρά το γεγονός ότι το ασβέστιο υπάρχει σε αυτά και σε άλλα πολλά τρόφιμα, πρέπει πάντα να προσέχουμε το γεγονός της απορρόφησης ασβεστίου απο τον οργανισμό. Οφείλουμε να ελέγξουμε την πιθανότητα δυσανεξίας ή προβλήματος στο στομάχι για να προχωρήσουμε στην κατανάλωση οποιωνδήποτε τροφών. Αν έχουμε πρόβλημα στο στομάχι επι παραδείγματι, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα όξινα φρούτα, όπως το πορτοκάλι, και να μην το καταναλώνουμε με άδειο στομάχι. 

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να συμβουλευτούμε το γιατρό μας για να φτιάξουμε την ιδανική διατροφή για τον οργανισμό μας.

 

   Διάβασε ακόμη:

6 μεσημεριανές συνήθειες που αδυνατίζουν

Τέσσερα δυναμωτικά smoothies για να πάρεις την ενέργεια που χρειάζεσαι!