Προετοιασία: 20 λεπτά όλα μαζί. Ολοκληρώστε τη σάλτσα όσο γίνονται τα μακαρόνια. Εύκολη και γρήγορη συνταγή.
Υλικά (για 4 άτομα)
500 γρ σπαράγγια
500 γρ λινγκουίνι
1/2 φλ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 1/3 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
1 φλ. φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα
1 1/2 φλ. από το νερό που έβρασαν τα σπαράγγια και τα ζυμαρικά
2 κ.σ. αλάτι για το νερό και έξτρα για τη σάλτσα
Ετοιμάζετε τα σπαράγγια: Κόβετε τις μύτες τους και τις κρατάτε χωριστά. Σε μεγάλη κατσαρόλα που να κάνει και για το βράσιμο των ζυμαρικών, ρίχνετε αρκετό νερό και φέρνετε σε βρασμό. Προσθέτετε 2 κ.σ. αλάτι και τα σπαράγγια -όχι τις μύτες. Τα βράζετε για 6-7 λεπτά, τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα, τα περνάτε για λίγο στο κρύο νερό και τα βάζετε στο μπλέντερ ή στο μούλτι.
Στο ίδιο νερό ρίχνετε τις μύτες των σπαραγγιών και βράζετε για 2.5 λεπτά (2-3′ ανάλογα με το μέγεθος) -θα πρέπει να κρατάνε. Τις περνάτε απ’ το νερό για να σταματήσει ο βρασμός (δεν τις παγώνετε) και τις κρατάτε σε μπολ.
Κάνετε τα ζυμαρικά: Τα βράζετε al dente στο νερό των σπαραγγιών, κρατώντας 1 λεπτό από τον αναγραφόμενο χρόνο τους.
Ετοιμάζετε τη σάλτσα (όσο μαγειρεύετε τα ζυμαρικά): Προσθέτετε στο blender με τα σπαράγγια το ξύσμα λεμονιού, το ελαιόλαδο και 1 φλυτζ. από το νερό βρασμού των σπαραγγιών-ζυμαρικών. Χτυπάτε να ενσωματωθούν και μεταφέρετε τη σάλτσα σε μεγάλο τηγάνι (ικανό να χωράει και τα βρασμένα μακαρόνια).
Σουρώνετε τα ζυμαρικά κρατώντας 1/2 φλ. από το νερό που έβρασαν και τα προσθέτετε με την παρμεζάνα στο τηγάνι με τη σάλτσα. Ανακατεύετε και ρίχνετε επιπλέον 1/2 φλ. νερό (ή και λίγο περισσότερο) ανάλογα με την ποσότητα της σάλτσας που θέλετε βγάλετε ή αν προσθέσετε τα έξτρα υλικά.
Σερβίρισμα: Τοποθετούμε τα λινγκουίνι στο πιάτο σχηματίζοντας μία φωλιά, περιχύνουμε με σάλτσα από σπαράγγια και πασπαλίζουμε με τις μύτες τους.
Πηγή: http://www.pandespani.com
Διάβασε ακόμη: