Είναι αναμφισβήτητα η Αρχόντισσα του Αργοσαρωνικού! 

Ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός για ξένους τουρίστες αλλά και Αθηναίους, δεδομένης της σχετικά μικρής της απόστασης από την πρωτεύουσα. Οφείλει το όνομά της στα άφθονα νερά, που ανάβλυζαν από τις πλούσιες πηγές που είχε κατά την αρχαιότητα. Έχει σημαντική ναυτική ιστορία και παράδοση. Αναπαλαιωμένα αρχοντικά, το παλιό γραφικό λιμάνι με τις πολεμίστρες και τα κανόνια, τα μουσεία, τα μοναστήρια, η ναυτική σχολή, συνθέτουν την εικόνα του νησιού, η οποία μάς μαρτυρεί την σημαντική ιστορική σημασία της.

Η πόλη της Ύδρας, που είναι και η μοναδική πόλη του νησιού, έχει ανακηρυχθεί διατηρητέα και απαγορεύονται τα τροχοφόρα. Είναι απλωμένη σε δύο βραχώδεις λόφους και σφύζει από παραδοσιακά σπίτια με κεραμιδένιες σκεπές, έντονες μπλε πόρτες και παράθυρα. Η Ύδρα εδώ και δεκαετίες, είναι ένας από τους αγαπημένους προορισμούς Ελλήνων και ξένων επισκεπτών. Στο νησί υπάρχουν 300 εκκλησίες και πέντε μοναστήρια.

Η σημαντικότερη γιορτή σήμερα στην Ύδρα είναι τα Μιαούλεια, τα οποία είναι εκδηλώσεις, αφιερωμένες στη δράση του Ναύαρχου Μιαούλη και πραγματοποιούνται κάθε χρόνο, προς το τέλος του Ιουνίου.

Η Ύδρα, περισσότερο από όλα τα Ελληνικά νησιά, ενέπνευσε τις Καλές Τέχνες. Διάσημοι Έλληνες και ξένοι ζωγράφοι απεικόνισαν στα έργα τους τα τοπία της. Μεγάλοι καλλιτέχνες, όπως ο Πάμπλο Πικάσο και ο Μαρκ Σαγκάλ, την επισκέφτηκαν και αποτύπωσαν σε σχέδια τα αυστηρά της σχήματα. Δεν είναι τυχαίο ότι στην Ύδρα υπάρχει παράρτημα της Σχολής Καλών Τεχνών από το 1936.

Η Ύδρα συνδέεται ακτοπλοϊκώς, όλο το έτος, με τα υπόλοιπα νησιά του Αργοσαρωνικού, καθώς και με τα Μέθανα, την Ερμιόνη, το Πόρτο Χέλι, το Ναύπλιο, τον Tυρό. Μπορεί να μη διαθέτει αεροδρόμιο πλην όμως διαθέτει ελικοδρόμιο.

Και μετά την μινι ιστορική - γεωγραφική ενημέρωση ήρθε η ώρα να μπούμε στο ζουμί!

Τι δεν πρέπει να χάσεις στην Ύδρα:

ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Η Ύδρα έχει αρκετές παραλίες με άμμο και βότσαλα ή βράχια. Η πρόσβαση σε αυτές είναι δυνατή με τα πόδια, με γαίδουράκια ή με θαλάσσια μέσα. 
Κοινό χαρακτηριστικό σε όλες τις παραλίες είναι τα πεντακάθαρα και κρυστάλλινα νερά.
Στο μυχό του λιμενοβραχίονα, στα βράχια έξω από το λιμάνι, βρίσκεται η Σπηλιά.
Είναι μια βραχώδης παραλία με έντονη κίνηση, που προσφέρεται για μακροβούτια στα πολύ βαθιά και καθαρά νερά. 
Δίπλα η Υδρονέτα, που βρίσκεται στο ομορφότερο μέρος του νησιού, κάτω από τα κανόνια και αυτή πάνω στα βράχια.Μετά την Υδρονέτα, είναι το Αυλάκι. Μια πανέμορφη παραλία, γεμάτη βότσαλα που το βράδυ φωταγωγείται και προσφέρει ένα θαυμάσιο θέαμα, κάτω από την μουσική υπόκρουση της Disco Cavos.
Ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο, φτάνουμε στο Καμίνι, ένα μικρό, φυσικό, γραφικό λιμανάκι γεμάτο από ψαρόβαρκες. 
Δίπλα υπάρχει το Μικρό Καμίνι, μια όμορφη μικρή παραλία με βότσαλα, που προσφέρεται για μικρά παιδιά και θαλάσσια σπορ. 
Στα Καμίνια υπάρχουν παραδοσιακά, γραφικά ταβερνάκια. 
Παίρνοντας το χωμάτινο παραλιακό μονοπάτι, φτάνουμε στον παραθαλάσσιο οικισμό, Βλυχό.

ΦΑΓΗΤΟ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

Techne restaurant και caprice είναι τα δυο καλύτερα εστιατόρια του νησιού για να απολαύσεις ένα φαγητό που θα χαίρεται ο ουρανίσκος σου και θα το θυμάται για πάντα! Μπορούμε να πούμε πως ίσως και να είναι δυο από τα πιο ιδιαίτερα εστιατόρια και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Αρκεί μια δοκιμή για να σε πείσει! Αααα και μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις παγωτό στο cool mule και cocktails στον Παπαγάλο!

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ

Όχι στο αυτοκίνητο! Εκεί θα βρεις την ηρεμία που έψαχνες όλους τους προηγούμενους μήνες στην Αθήνα...Ησυχία, γαλήνη και ατελείωτο περπάτημα...Πριν αρχίσεις να ξεφυσάς και να δυσανασχετείς να σου πούμε πως θα το λατρέψεις το περπάτημα στην Ύδρα...Σαν σε παραμύθι! Μόνο αυτό μπορούμε να πούμε (Τι άλλο;)

 

 

   Διάβασε ακόμη:

Η μαγεία των Χριστουγέννων στην Πολωνία!

Σκύρος δαγκωτό!