Το ακούσαμε πρόσφατα στο Masterchef (και θαυμάσαμε τις γνώσεις αυτών που ξέρουν από κρασί), το ακούμε συνέχεια στις κάβες όταν ζητάμε να μας προτείνουν ένα κρασί και γενικά η ποικιλία Merlot βρίσκεται αρκετές φορές μπροστά μας.

Τι είναι όμως το Merlot; Πριν απαντήσουμε γενικά και αόριστα ας αναφερθούμε πρώτα σε ένα βασικό διαχωρισμό των κρασιών. Έτσι ανάλογα με το χρώμα τους, την γεύση τους, την περιεκτικότητα τους σε διοξείδιο του άνθρακα έχουμε τους κάτωθι βασικούς διαχωρισμούς:

  • Ανάλογα με το χρώμα τους τα κρασιά χωρίζονται στους Λευκούς οίνους, στα Ερυθρά και στα Ροζέ
  • Ανάλογα με την περιεκτικότητα του σε σάκχαρα μετά την ζύμωση σε Ξηρούς, Ημίγλυκους, Γλυκείς
  • Ανάλογα με την περιεκτικότητας του σε διοξείδιο του άνθρακα.

Σύμφωνα λοιπόν με την πρώτη μεγάλη κατηγορία, βάσει του χρώματος και πιο συγκεκριμένα στην υποκατηγορία των ερυθρών κρασιών συναντάμε το Merlot. Επειδή η σύγκρισή του με το Cabernet Sauvignon είναι απλά κάτι που συμβαίνει πάντα θα κάνουμε πρώτα μια εισαγωγή σε αυτό.

Το Cabernet Sauvignon λοιπόν, είναι ποικιλία που φυτεύεται κυρίως στην Γαλλία και είναι πολύ δημοφιλής. Είναι έντονα κρασιά ερυθρού χρώματος με έντονες τανίνες. Η γεύση του θυμίζει μαύρο κεράσι, μπαχαρικά (πιπέρι). Συνδυάζεται υπέροχα με βοδινό κρέας, αρνί και σκληρά τυριά.

Καλά μέχρι εδώ έτσι; Μήπως όμως έχεις μια άγνωστη λέξη; Μήπως αυτή είναι η «τανίνες» που προαναφέραμε; Μόλις θα λυθεί η απορία σου! Οι τανίνες θεωρούνται και είναι υπεύθυνες για τη χαρακτηριστική «ξηρότητα» του ερυθρού κρασιού. Είναι ένα συστατικό που συναντάται κυρίως στα κόκκινα κρασιά και προέρχεται κατά κύριο λόγο από την ίδια την φλούδα του σταφυλιού.

Τώρα λοιπόν, που ξεκαθάρισε κατά πολύ το τοπίο πάμε στο Merlot!

Χαρακτηριστικά

Το Merlot, είναι ένα ερυθρό κρασί καταρχάς. Ωριμάζει τουλάχιστον μια εβδομάδα νωρίτερα από ότι το cabernet. Επειδή ανθίζει νωρίς, η κύρια ανησυχία των καλλιεργητών είναι η ευαισθησία στην σύνθλιψη (coulure) από τον παγετό, τη βροχή ή τον καύσωνα την άνοιξη. Οι ρόγες του Merlot είναι σχετικά λεπτόφλουδες  και επιρρεπείς στη σήψη. 

Δίνει κυρίως ερυθρά κρασιά αλλά και κάποια ροζέ. Οινοποιείται μόνο του αλλά συμμετέχει και σε αρκετά blend χαρίζοντας φρούτο και βελούδινες τανίνες. Σε τυφλές γευσιγνωσίες το χαρακτηριστικό πορτοκαλί χρώμα που έχει στο χείλος καθώς γέρνουμε το ποτήρι είναι αυτό που το ξεχωρίζει από το Cabernet Sauvignon.

Το σημαντικότερο προσόν της είναι ότι δίνει μια πολύ μεγάλη γκάμα μονοποικιλιακών κρασιών: από ευχάριστα και ευκολόπιοτα μέχρι στιβαρά και μεγαλοπρεπή. Οι τανίνες του είναι ήπιες με απαλή γεύση γήινων αρωμάτων όπως του καπνού. Συνδυάζεται με κοτόπουλο και λευκά κρέατα. Το merlot δεν συνδυάζεται με ψάρια!

Και λίγα λόγια για την ιστορία του

Το Merlot είναι παράφραση του merle, που στα γαλλικά σημαίνει μικρό μαυροπούλι. Έχει και άλλα ονόματα που προκύπτουν από τις περιοχές στις οποίες φυτεύεται.

 Στη Γαλλία είναι η νούμερο 1 ποικιλία σε φυτεύσεις και δίνει εξαιρετικής φήμης κρασιά από το Bordeaux είτε μόνο του είτε σε συνδυασμό με το Cabernet Sauvignon. Για την ακρίβεια η δεξιά όχθη του Bordeaux αποτελείται κυρίως από Merlot. Αξίζει να αναφερθεί πως το γνωστό και πανάκριβο (1000 € και βάααλε) Petrus είναι Merlot!

Εκτός από τη Γαλλία όμως το Merlot είναι αρκετά διαδεδομένο και στη Ιταλία όπου είναι η 5η πιο πολυφυτεμένη ποικιλία. To merlot ταξίδεψε στην Αμερική το 1850 αλλά κανένας δεν του έδινε την αρμόζουσα σημασία μέχρι τη δεκαετία του 90 όπου και απέκτησε φανατικό κοινό. Έτσι μέχρι το 2003, είχαν φυτευθεί με merlot πάνω από 50,000 εκτάρια στην Καλιφόρνια.

 

Με στοιχεία από το https://blog.botilia.gr/

   Διάβασε ακόμη:

Ξέρεις από προσούτο;

Χυμός γάλα με μπανάνα και μέλι για ενέργεια