Μπορείς να βγάλεις την πατσιτσάδα έξω από την Κέρκυρα, αλλά δεν μπορείς να βγάλεις την Κέρκυρα έξω από την πατσιτσάδα. Γιατί πολύ απλά αν η πατσιτσάδα σου δεν έχει φτιαχθεί με ξύδι και σπετσιερικό, δύο πολύ χαρακτηριστικά συστατικά την Κερκυραϊκής κουζίνας, τότε τρως κοκκινιστό darling.

Μόνο αν έχεις φάει αυθεντική πατσιτσάδα ξέρεις τι εστί σπετσιερικό. Το μαγικό μείγμα μπαχαρικών που νοστιμίζει μοναδικά την πασίγνωστη Κερκυραϊκή σπεσιαλιτέ και δίνει την χαρακτηριστική «πιπεράτη» γεύση. Αν η πατσιτσάδα που τόσο καιρό τρως, δεν είναι καυτερή και δεν έχει διαφορά από το κοινό κοκκινιστό, μάντεψε… Δεν είναι πατσιτσάδα!

Αφού το ξεκαθαρίσαμε αυτό πάμε να αναλύσουμε περισσότερο το σπετσιερικό… Κανείς μη κάτοικος της Κέρκυρας δεν μπορεί να παραδεχτεί με βεβαιότητα από τί αποτελείται το μείγμα αυτό.  Και καμιά κερκυραϊκή οικογένεια δεν μπορεί έτσι απλά να αποκαλύψει το μυστικό αυτό. Για ποιόν λόγο όμως;

Για τους ακόλουθους λόγους:

  1. Κάθε σπίτι στην Κέρκυρα, τα παλιά τα χρόνια, είχε την δική του συνταγή για σπετσιερικό. Οπότε σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για μια σπιτική συνταγή, που διέφερε από νοικοκυρά σε νοικοκυρά (ανάλογα με τα γούστα) και δεν βγήκε ποτέ εκτός από το σπίτι της κάθε οικογένειας.
  2. Υπάρχουν μαγαζιά που το πωλούν, όπως το διδάχθηκαν από τους προγόνους τους. Εδώ εν προκείμενης υπάρχει η τάση για δημοσιοποίηση κάποιου μέρους των υλικών, όχι όμως των αναλογιών. Οπότε και εδώ συναντάμε μια επτασφράγιστη μυστικότητα.

Προσπαθώντας λοιπόν να προσεγγίσουμε όσον το δυνατόν γίνεται την παρασκευή αυτή συναντάμε διάφορες φήμες. Και αυτές λένε πως πίσω από τη «μυστική» νοστιμιά κρύβεται ένα μείγμα δώδεκα μπαχαρικών.

Κάνοντας μια γρήγορη έρευνα online το μόνο που βρίσκεις είναι από που και πως να το παραγγείλεις. Εμβαθύνοντας βρίσκεις κάποιες συνταγές: ανάμειξη από γαρύφαλλο, κανέλα, μοσχοκάρυδο, γλυκιά πάπρικα, κύμινο, καυτερό και γλυκό μπούκοβο, μπαχάρι, μαύρο πιπέρι και φύλλα δάφνης. Όλα αυτά τριμμένα. Κάποιες συνταγές λένε να τριφτεί το φύλο της δάφνης μέχρι να γίνει σκόνη. Άλλες λένε να μείνει ακέραιο, να μπει στο φαγητό κατά το βράσιμο και να αφαιρεθεί λίγο πριν το σερβίρισμα.

Παρατηρούμε παρόλα αυτά ότι τα μπαχαρικά δεν είναι 12…  Και κάνουμε κάποιες υποθέσεις για αυτό.

  • Υπόθεση νο 1: Αν υποθέσουμε ότι μαζί με το σκόρδο και το ξύδι που είναι απαραίτητα τόσο για να απογειωθούν όσο και για να στρογγυλέψουν οι γεύσεις ίσως πετύχαμε τον αριθμό των 12 συστατικών αλλά και πάλι όχι 12 μπαχαρικών.
  • Υπόθεση νο 2: Εξαρχής δεν υπήρχαν 12 μπαχαρικά και οι Κερκυραίες το λένε απλώς και μόνο για να μας τρελάνουν. Να σπάσουμε το κεφάλι μας να βρούμε τα υπόλοιπα ενώ εκείνες κρυφογελάνε.
  • Υπόθεση νο 3: Τα δυο εναπομείναντα μπαχαρικά είναι στην κρίση της κάθε μαγείρισσας, έτσι για το γαμώτο.

Θα μάθουμε ποτέ; Ίσως και όχι! Ας γίνει λοιπόν το θέλημα των Κερκυραίων μαγειρισσών και ας κρατηθεί αυτό το επτασφράγιστο μυστικό…

 

Και λίγη ιστορία για κλείσιμο

Το όνομά του το πήρε από το λατινικό speci, το οποίο σημαίνει «μπαχάρια». Επί βενετοκρατούμενης Κέρκυρας, Σπετσιέρης ονομαζόταν ο βοηθός του φαρμακοποιού. Ο βοηθός αυτός ενδεχομένως να μην είχε γνώσεις ιατροφαρμακευτικές, αλλά ακολουθώντας τις οδηγίες του φαρμακοποιού έτριβε στο γουδί τα συστατικά για όλα τα γιατροσόφια.  Διάβασε ακόμη:

Ξέρεις από προσούτο;

Χυμός γάλα με μπανάνα και μέλι για ενέργεια