Υλικά

Για τα σπαράγγια

  • 1 ματσάκι σπαράγγια
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι

Για την hollandaise

  • 100 γρ. βούτυρο
  • 1 κ.σ. ξίδι, από λευκό κρασί
  • 1 κ.σ. νερό
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • 2 κρόκους
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • εστραγκόν, ψιλοκομμένο, για το σερβίρισμα

Για τα αβγά

  • 1 1/2 κ.γ. ελαιόλαδο
  • 4 πρέζες αλάτι
  • 2 πρέζες πιπέρι
  • 4 αβγά

Εκτέλεση

Για τα σπαράγγια

  • Βάζουμε αλατισμένο νερό να βράσει σε μια βαθιά κατσαρόλα και γεμίζουμε ένα μπολ με νερό και παγάκια. 
  • Ξεφλουδίζουμε τη βάση των σπαραγγιών με ένα πίλερ, μέχρι λίγο πριν από το σημείο όπου ξεκινούν τα άνθη τους. 
  • Τα πλένουμε και κόβουμε τη σκληρή βάση τους με το χέρι. 
  • Τα δένουμε σε ματσάκια και τα βουτάμε όρθια μέσα στο βραστό νερό για 2-3 λεπτά ή όσο χρειαστεί, προκειμένου να παραμείνουν τραγανά. 
  • Τα αφαιρούμε από την κατσαρόλα και τα βάζουμε αμέσως στο μπολ με το παγωμένο νερό. 
  • Τα σουρώνουμε και τα στεγνώνουμε με μια πετσέτα.
  • Τα βάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι, και τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τα χρειαστούμε.

Για την hollandaise

  • Βάζουμε το βούτυρο σε ένα μπολ, το καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη, και το μεταφέρουμε στον φούρνο μικροκυμάτων για 1-1,5 λεπτό στα 800 Watt για να λιώσει. 
  • Σε ένα μπολ προσθέτουμε το ξίδι, το νερό, τη μουστάρδα και τους κρόκους των αβγών.
  • Τοποθετούμε το μπολ σε μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει (μπεν μαρί). 
  • Ανακατεύουμε συνέχεια με ένα σύρμα το μείγμα με τα αβγά μέχρι να αφρατέψουν.
  • Αφαιρούμε το μπολ από την κατσαρόλα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. 
  • Προσθέτουμε σιγά σιγά το λιωμένο βούτυρο, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, και μεταφέρουμε τη σάλτσα σε ένα μικρό μπολ.

Για τα αβγά

  • Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό, ίσα ίσα να σιγοβράζει.
  • Τοποθετούμε πλαστική μεμβράνη πάνω από 2 ράμεκιν (μικρά κεραμικά φορμάκια) και την πιέζουμε, ώστε να απλωθεί στον πάτο. 
  • Ρίχνουμε μέσα στα φορμάκια ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. 
  • Σπάμε προσεκτικά 1 αβγό μέσα σε κάθε ράμεκιν. Τυλίγουμε προσεκτικά τη μεμβράνη βγάζοντας τον αέρα, δημιουργώντας σακουλάκια αβγού, και κάνουμε έναν κόμπο για να μη μας ανοίξουν. 
  • Δένουμε το κάθε σακουλάκι αβγού στη λαβή μιας ξύλινης κουτάλας και τοποθετούμε την κουτάλα πάνω στην επιφάνεια της κατσαρόλας. 
  • Προσέχουμε τα αβγά να είναι καλυμμένα με το νερό της κατσαρόλας και τα αφήνουμε για 3-4 λεπτά. 
  • Μόλις είναι έτοιμα, τα αφαιρούμε και τα βάζουμε σε ένα μπολ με κρύο νερό. 
  • Αφαιρούμε τα αβγά από το μπολ, κόβουμε με ένα ψαλίδι τη μεμβράνη κάτω από τον κόμπο και τη βγάζουμε προσεκτικά.
  • Σερβίρουμε σε ένα πιάτο τα αβγά με τα σπαράγγια περιχύνοντάς τα με τη σάλτσα και πασπαλίζοντάς τα με λίγο εστραγκόν. 

Πηγή: akis petretzikis



  Διάβασε ακόμη:

Η πιο εύκολη και νόστιμη λουκανικόπιτα σε χρόνο ντε-τε!

Σου περισσεύουν μπανάνες; Φτιάξε μπανόφι!