Ω τα χριστουγενιάτικα τραπέζια! Ω τα γιορτινά γεύματα! Ω, να σου γ@#$ πάλι φάγαμε σαν να μην υπάρχει αύριο. Τα Χριστουγενιάτικα τραπέζια είναι πάντα συνώνυμα της οικογενειακής θαλπωρής, της οικογενειακής γαλήνης και ζεστασιάς (μπορεί και όχι), της αγάπης, της στοργής και του προδέρμ και φυσικά του φαγητού δίχως έλεος. Κυρίως του φαγητού, κυρίως του δίχως έλεος.

Ειλικρινά τώρα είναι λες και κάποιος προγραμμάτισε τους εγκεφάλους μας χρόνια πριν με ένα και μόνο σκοπό. Φάση δεν ξέρω τι θα κάνεις στη ζωή σου, δεν με νοιάζει τι θα απογίνεις, ΑΛΛΑ κάθε Χριστούγεννα θα τρως μέχρι να εκραγείς και θα σταματάς μόνο λίγο πριν τα βγάλεις όλα.

Δεν έχει σημασία αν το παίξεις έστω και λίγο η φωνή της λογικής στους γονείς σου, στους θείους, στη γιαγιά σου. Θα έρθει η στιγμή που θα κάνεις και εσύ το Χριστουγεννιάτικό σου τραπέζι και θα καταλήξεις με άπειρα μισοφαγωμένα πιάτα να στοιβάζονται σε ασφυκτικά γεμάτα ταπεράκια στα ράφια του ψυγείου σου.

Το ενδεχόμενο η πρώτη σου σκέψη να είναι «πέταμα», σορυ αλλά είναι μη σεβαστό. Για να είμαι ειλικρινής στις εποχές μας είναι σχεδόν λυπηρό... Με το να πετάς το φαγητό σου σημαίνει ότι πετάς στο βρόντο όλη την προσπάθεια που έγινε από όλους για να φτάσει το φαγητό σου στο τραπέζι σου. Δηλαδή πόρους που σπαταλήθηκαν για να παραχθεί, να επεξεργαστεί και τελικά να έρθει σε εσένα. Μετά είναι και το γεγονός ότι έχεις ξοδέψει χρήματα για τα τραπέζια αυτά και με το να πετάς τα φαγητά ουσιαστικά πετάς τα λεφτά σου. Επίσης είναι και το γεγονός ότι δεν προγραμματίζεις σωστά. 100 φαγητά για μάξιμουμ 9 άτομα που όριζε ο κανονισμός φέτος είναι παράλογο. Απλώς παράλογο.

Σε παγκόσμιο επίπεδο το 7% παραγωγής αερίων θερμοκηπίου από food waste. Seriously? Οκ προφανώς δεν γίνεται το ποσοστό αυτό να το πιάσουν τα νοικοκυριά αλλά ειλικρινά δεν πίστευα ποτέ ότι με το να πετάξω κάτι φαγώσιμο στα σκουπίδια, καταλήγει κάπου στο χώμα να παράγει μεθάνιο και να συμβάλει λίγο λίγο στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Αφού το ξεκαθαρίσαμε πάμε να τα βάλουμε με το γεμάτο φαγητά ψυγείο και να βγούμε νικήτριες.

Ένα ψυγείο γεμάτο πρώτες ύλες σημαίνει μια εβδομάδα ή και παραπάνω έτοιμο (ή με μικρή προσπάθεια) φαγητό και γλυκό κάθε μέρα στο τραπέζι μας. Ακολουθούν συνταγές και προτάσεις:

  1. Στο τέλος του τραπεζιού γέμισε ταπεράκια με λίγο από όλα και μοίρασέ τα στους καλεσμένους. Θα τους γλιτώσεις από ένα μαγείρεμα, θα ξελαφρύνεις το στοκ που πάει να δημιουργηθεί.
  2. Αλλαντικά και τυριά που περίσσεψαν από τα πλατώ των μεζέδων μπορούν να γίνουν ομελέτα, σουφλέ μακαρονιών, ριζότο, αλλαντικό-τυρόπιτα, σάντουιτς.
  3. Η φέτα που περίσσεψε και ξέρεις ότι δεν θα την φας μπαίνει ολόκληρη στην κατάψυξη και χρησιμοποιείται για τυρόπιτα όποτε το θελήσεις. Άλλα τυριά που ταιριάζουν με μακαρόνια τρίβονται και αποθηκεύονται στην κατάψυξη, ώστε να έχεις πάντα έτοιμο τριμμένο τυρί. Βουτυράτα τυριά που λιώνουν μπορούν να τριφτούν επίσης και να περιμένουν στην κατάψυξη έως ότου φτιάξεις πίτσα.
  4. Η γαλοπούλα που περίσσεψε κόβεται και γίνεται σαλάτα Caesar’s  ή "κοτόπιτα".
  5. Κρεατόπιτα επίσης μπορεί να γίνουν όλα τα ψητά πχ αρνάκι ή χοιρινό.
  6. Σου περίσσεψε ρύζι; Φτιάχνεις stir fry. Δλδ σε τηγάνι σε χαμηλή φωτιά λιώνεις βούτυρο και κάνεις scrambled eggs. Αφήνεις κατά μέρος. Στο ίδιο τηγάνι σωτάρεις κρέας και λαχανικά. Αφήνεις και αυτά κατά μέρος. Στο ίδιο τηγάνι ρίχνεις το ρύζι και λίγο σάλτσα σόγιας. Ανακατεύεις μέχρι να πάει παντού η σάλτσα σόγιας και προσθέτεις αυγά, κρέας και λαχανικά. Ανακατεύεις  ξανά να ενωθούν όλα τα υλικά και τρως!
  7. Περίσσεψαν ξηροκάρπια. Τα βήματα απλά, οι επιλογές πολλές! Είτε τα βάζεις όλα σε ένα βάζο και τα παίρνεις στη δουλεία για σνακ, είτε τα βάζεις στο φούρνο στους 180 για 6-8 λεπτά να ζεσταθούν και να βγάλουν τα έλαιά τους και τα αλέθεις στο μούλτι. Μόλις έφτιαξες δλδ nut butter!
  8. Οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, αν και σπάνιο να περισσέψουν, μπορούν και αυτά να μετατραπούν σε κάτι άλλο. Cheesecakes, κέικ, crumbles που θα μπουν πάνω από ζεστά φρούτα ή παγωτό, γλυκό σαλάμι/ μωσαϊκό, βάση για τάρτες, τρουφάκια και ένα σκασμό άλλα πράγματα.

 

Με ένα απλό search στο google θα πάρεις πολλές ιδέες ανάλογα με το τι έχει περισσέψει από το δικό σου τραπέζι. Και καλή όρεξη!



  Διάβασε ακόμη:

Ξέρεις από προσούτο;

Μπανάνες: Πώς θα τις κάνεις να ωριμάσουν πιο γρήγορα