Υλικά

Για τη βάση

  • 300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 140 γρ. βούτυρο
  • 1 αβγό
  • 2 κ.σ. νερό, παγωμένο
  • 1 κρόκο, για το άλειμμα

Για τη γέμιση

  • 170 γρ. βούτυρο
  • 170 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 4 αβγά, μέτρια
  • 170 γρ. αμύγδαλα, αλεσμένα
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα πικραμύγδαλου
  • 400 γρ. χριστουγεννιάτικη γέμιση για γλυκό

Για το σερβίρισμα

  • 250 γρ. σαντιγί
  • 100 γρ. αμύγδαλο φιλέ, καβουρδισμένο

Εκτέλεση

  • Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τη ζάχαρη και το βούτυρο. Χτυπάμε με το σύρμα σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να διαλυθεί τελείως το βούτυρο, για περίπου 2-3 λεπτά.
  • Χαμηλώνουμε την ένταση του μίξερ και ρίχνουμε μέσα το αβγό. Πρέπει το αλεύρι να αλλάξει χρώμα, να γίνει κιτρινωπό, και να μοιάζει με ψίχουλα.
  • Προσθέτουμε σιγά-σιγά το παγωμένο νερό, μέχρι η ζύμη να δέσει και να γίνει αρκετά μαλακή.
  • Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 1 ώρα.
  • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια στρογγυλή ταρτιέρα διαμέτρου 28 εκ. και την αφήνουμε στην άκρη.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 160° C στον αέρα.
  • Αλευρώνουμε 2 μεγάλα φύλλα λαδόκολλας και τοποθετούμε το ζυμάρι ανάμεσά τους.
  • Ανοίγουμε με τη βοήθεια του πλάστη σιγά-σιγά το ζυμάρι. Εάν το ζυμάρι ανοίγει δύσκολα, το αφήνουμε για 5 λεπτά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος ώστε να μαλακώσει.
  • Μόλις ανοίξει λίγο το ζυμάρι, σηκώνουμε τις λαδόκολλες και πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι για να το βοηθήσουμε να ανοίξει πιο εύκολα. Ανοίγουμε καλά μέχρι το ζυμάρι να γίνει λεπτό.
  • Μεταφέρουμε με τη βοήθεια του πλάστη τη ζύμη στην ταρτιέρα.
  • Πατάμε απαλά με τα χέρια μας τη ζύμη έτσι ώστε να κολλήσει καλά στα τοιχώματα της ταρτιέρας.
  • Δημιουργούμε τρύπες με ένα πιρούνι στον πάτο της τάρτας.
  • Απλώνουμε σταυρωτά πάνω στη ζύμη 2 μεγάλα κομμάτια μεμβράνης, και προσθέτουμε βάρος (όσπρια). Σκεπάζουμε και το βάρος γυρίζοντας τη μεμβράνη προς τα μέσα.
  • Ψήνουμε στον φούρνο μαζί για 30 λεπτά.
  • Αφαιρούμε τη ζύμη από τον φούρνο, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180° C, βγάζουμε το βάρος, και αλείφουμε με ένα πινέλο τον κρόκο αραιωμένο με νερό.
  • Ψήνουμε για 5 λεπτά μέχρι να πάρει η τάρτα ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.
  • Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη.

Για τη γέμιση

  • Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 170° C στον αέρα.
  • Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το σύρμα το βούτυρο και τη ζάχαρη σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι να αφρατέψει το βούτυρο.
  • Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε ένα-ένα τα αβγά, περιμένοντας να απορροφηθεί το πρώτο πριν προσθέσουμε το επόμενο.
  • Ρίχνουμε το τριμμένο αμύγδαλο, το εκχύλισμα πικραμύγδαλου, και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  • Απλώνουμε τη χριστουγεννιάτικη γέμιση στην τάρτα και ρίχνουμε από πάνω το μείγμα αβγού-αμυγδάλου.
  • Ψήνουμε στον φούρνο για 30 λεπτά μέχρ να πάρει η γέμιση χρυσαφένιο χρώμα.
  • Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει καλά. 
  • Διακοσμούμε με τη σαντιγί και πασπαλίζουμε με το καβουρδισμένο αμύγδαλο.
  • Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

 



  Διάβασε ακόμη:

Ζέστανε το φούρνο γιατί σήμερα θα ετοιμάσεις healthy κέικ μπανάνας!

Η πιο εύκολη και νόστιμη λουκανικόπιτα σε χρόνο ντε-τε!