Υλικά

  • 10 γρ. μαγιά ξηρή
  • 350 γρ. νερό, χλιαρό
  • 1 πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική
  • 500 γρ. αλεύρι σκληρό
  • αλάτι
  • αλεύρι γ.ο.χ.

Για τη σύνθεση

  • 100 γρ. νερό
  • 1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 40 γρ. σουσάμι
  • 2 κ.σ. παπαρουνόσπορο
  • 1 κ.σ. δεντρολίβανο
  • αλάτι

Για το σερβίρισμα

  • 50 γρ. βούτυρο, λιωμένο

Εκτέλεση

  • Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τη μαγιά, το νερό, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός. Ιδανικά αφήνουμε το μείγμα 5-10 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι και χτυπάμε με τον γάντζο για 7-8 λεπτά μέχρι να σχηματιστεί η ζύμη. Περίπου 1 λεπτό πριν να είναι έτοιμη η ζύμη, προσθέτουμε και το αλάτι. Η ζύμη θα είναι αρκετά κολλώδης.
  • Μεταφέρουμε σε αλευρωμένο μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε περίπου 1 ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο. Μπορούμε να αλευρώσουμε τα χέρια μας για να μεταφέρουμε πιο εύκολα τη ζύμη στο μπολ.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα.
  • Βάζουμε τη ζύμη μας σε αλευρωμένο πάγκο και κόβουμε σε 4 κομμάτια. Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι, με έναν πλάστη, σε ωοειδές σχήμα με μήκος περίπου 30 εκ. και μεταφέρουμε σε ταψί με λαδόκολλα.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
  • Με ένα πινέλο απλώνουμε το ζαχαρόνερο στην επιφάνεια της ζύμης και με ένα μαχαίρι κάνουμε τομές στη μέση και στα πλαϊνά της ζύμης για να πάρει το επιθυμητό σχήμα.
  • Πασπαλίζουμε την κάθε λαγάνα με σουσάμι ή με παπαρουνόσπορο ή με δεντρολίβανο και αλάτι και ψήνουμε για 13-15 λεπτά.
  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε το βούτυρο. Αφήνουμε να λιώσει και να πάρει λίγο χρώμα.
  • Σερβίρουμε τις λαγάνες με το λιωμένο βούτυρο.

Πηγή: Akis Petretzikis



  Διάβασε ακόμη:

Λαχταριστά Πασχαλινά μπισκότα!

Πασχαλινή τούρτα για απαιτητικούς ουρανίσκους!