Υλικά

Για την toffee σος

  • 1 λίτρο κρέμα γάλακτος 35%
  • 500 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

Για το παγωτό καραμέλα

  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος 35%, παγωμένη
  • 200 γρ. τυρί κρέμα
  • 200 γρ. toffee σος

Για τις μπανάνες

  • 6 μπανάνες
  • 50 γρ. βούτυρο, λιωμένο
  • 40 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 1-2 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου
  • 1-2 κ.σ. ρούμι

Για το σερβίρισμα

  • 150 γρ. κουβερτούρα, ψιλοκομμένη

Εκτέλεση

Για την toffee σος

  • Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά την κρέμα γάλακτος. Θέλουμε να είναι χλιαρή προς ζεστή.
  • Βάζουμε μια κατσαρόλα σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά.
  • Ρίχνουμε το 1/10 της ζάχαρης στην κατσαρόλα και αφήνουμε να λιώσει μέχρι να αρχίσει να γίνεται καραμέλα.
  • Προσθέτουμε στην κατσαρόλα άλλο 1/10 της ζάχαρης.
  • Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
  • Μόλις η ζάχαρη γίνει καραμέλα χαμηλώνουμε τη φωτιά στο χαμηλό.
  • Ρίχνουμε σιγά-σιγά και σε δόσεις την κρέμα γάλακτος ενώ παράλληλα ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός. Προσέχουμε να μην καούμε γιατί η καραμέλα έχει πολύ υψηλή θερμοκρασία και ρίχνοντας την κρέμα γάλακτος δημιουργούνται υδρατμοί που μπορούν να μας κάψουν.
  • Ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός και σιγοβράζουμε για 5-10 λεπτά μέχρι να πήξει ελαφρά η toffee σος και να μην υπάρχουν κομμάτια καραμέλας στα τοιχώματα της κατσαρόλας.
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε την toffee σος στην άκρη να κρυώσει.

Για το παγωτό καραμέλα

  • Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ την κρέμα γάλακτος με το σύρμα για 3-4 λεπτά μέχρι να αφρατέψει και να γίνει σαντιγί.
  • Αποσύρουμε τον κάδο από το μίξερ.
  • Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το τυρί κρέμα με την toffee σος (που έχει κρυώσει) μέχρι να πάρουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
  • Ρίχνουμε τη σαντιγί στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε με μια μαρίζ με απαλές κυκλικές κινήσεις.
  • Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ 10x30 εκ. και μεταφέρουμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 4 ώρες μέχρι να παγώσει το μείγμα.

Για τις μπανάνες

  • Ζεσταίνουμε το μπάρμπεκιου.
  • Κόβουμε τις μπανάνες κατά μήκος με ένα μαχαίρι χωρίς να αφαιρέσουμε τη φλούδα.
  • Ανακατεύουμε σε ένα μπολ με ένα σύρμα χειρός το βούτυρο, τη ζάχαρη, το σιρόπι σφενδάμου και το ρούμι.
  • Αλείφουμε με ένα πινέλο τις μπανάνες με το μείγμα από την πλευρά που τις κόψαμε.
  • Τοποθετούμε τις μπανάνες στη φωτιά με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω.
  • Ψήνουμε για 2 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσουν.
  • Γυρνάμε τις μπανάνες με προσοχή από την άλλη πλευρά και ψήνουμε για 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσει η σάρκα της μπανάνας.
  • Αφαιρούμε τις μπανάνες από τη φωτιά.
  • Συνοδεύουμε με το παγωτό καραμέλα, ραντίζουμε με την toffee σος, και πασπαλίζουμε προαιρετικά με ψιλοκομμένη κουβερτούρα.

Πηγή: Akis Petretzikis



  Διάβασε ακόμη:

Μπισκότα γεμιστά με μαρμελάδα!

Συνταγή της ημέρας: Φακοσαλάτα με τόνο από τον Άκη!