Εκτέλεση

Για τη ζύμη

  • Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το νερό με τη μαγιά και ανακατεύουμε χρησιμοποιώντας ένα σύρμα χειρός.
  • Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη για 5 λεπτά προκειμένου να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να δημιουργηθούν φουσκάλες στην επιφάνεια.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι, το ηλιέλαιο, τη ζάχαρη, το αλάτι, και χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για 6-7 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου.
  • Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ και μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα ελαφρά λαδωμένο μπολ.
  • Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 1 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Για τη γέμιση

  • Ρίχνουμε σε ένα μπολ την κανέλα, τη ζάχαρη, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε.

Για τη σύνθεση

  • Βάζουμε το ζυμάρι πάνω σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και το μοιράζουμε σε δύο ίσα μέρη.
  • Ανοίγουμε με τον πλάστη το ένα από τα δύο κομμάτια του ζυμαριού σε παραλληλόγραμμο 30x40 εκ. έχοντας τη μεγάλη πλευρά μπροστά μας. 
  • Αλείφουμε την επιφάνεια του ζυμαριού με τη μισή ποσότητα από το λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζουμε με τη μισή ποσότητα της γέμισης φροντίζοντας να αφήσουμε 1 εκ. κενό από τις άκρες του ζυμαριού.
  • Ρολάρουμε το ζυμάρι γυρίζοντας από τη μεγάλη πλευρά που βρίσκεται μπροστά μας προς την απέναντι μεγάλη πλευρά, σχηματίζοντας ένα ρολό.
  • Στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα.
  • Μεταφέρουμε προσεκτικά το ρολό στο ταψί φροντίζοντας η ένωση του ζυμαριού να βρίσκεται από την κάτω μεριά (να ακουμπάει στη βάση του ταψιού) και διπλώνουμε τις άκρες του ρολού προς τα κάτω.
  • Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για το δεύτερο ζυμάρι και το μεταφέρουμε στο ταψί αφήνοντας λίγη απόσταση από το πρώτο ρολό. 
  • Σκεπάζουμε το ταψί με μια πετσέτα και αφήνουμε τα ρολά για 40-50 λεπτά να διπλασιαστούν σε όγκο.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα.
  • Ψήνουμε τα ρολά στον φούρνο για 30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
  • Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε τα ρολά να κρυώσουν πάνω σε μια σχάρα.

Για το γλάσο

  • Ανακατεύουμε σε ένα μπολ με ένα κουτάλι την άχνη ζάχαρη, το νερό και την κανέλα μέχρι να γίνει ένα λείο και γυαλιστερό γλάσο.
  • Περιχύνουμε με το γλάσο το ψωμί και κόβουμε σε φέτες.
  • Σερβίρουμε.

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 500 γρ. νερό, χλιαρό
  • 9 γρ. μαγιά ξηρή
  • 800 γρ. αλεύρι σκληρό, + έξτρα για το αλεύρωμα του πάγκου
  • 60 γρ. ηλιέλαιο, + έξτρα για το άλειμμα του μπολ
  • 65 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 κ.γ. αλάτι

Για τη γέμιση

  • 30 γρ. κανέλα
  • 80 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1/2 κ.γ. γαρίφαλο
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 50 γρ. βούτυρο, λιωμένο

Για το γλάσο

  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 15 γρ. νερό
  • 1/2 κ.γ. κανέλα

Πηγή: Akis Petretzikis



  Διάβασε ακόμη:

Είσαι έτοιμη γι'αυτό; Moelleux σοκολάτας!

Μους λευκής σοκολάτας με τυρί κρέμα και φρούτα του δάσους