Η πανδημία, άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο οργανώνουμε την κουζίνα μας. Τον τρόπο που ψωνίζουμε, αλλά και την μαγειρική μας. Πώς; Καθιερώνοντας νέες συνήθειες οι οποίες έφεραν στο προσκήνιο το σπιτικό φαγητό, εστίασαν την προσοχή μας στη λίστα των αγορών και μας οδήγησαν στο να ανακαλύψουμε κάθε γωνιά του σούπερ μάρκετ και συγκεκριμένα τα ράφια με τα τρόφιμα μακράς διάρκειας. Από αυτά, τα τρόφιμα που –όπως όλα δείχνουν– μπήκαν στην κουζίνα μας και ήρθαν για να μείνουν, ήταν δίχως αμφιβολία τα μπαχαρικά.

Βλέπετε, η αύξηση του κόστους των μπαχαρικών -η οποία παρατηρήθηκε έντονα τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της πανδημίας- δεν επηρέασε αρνητικά τη ζήτησή τους, η οποία μάλιστα -σε συγκεκριμένα είδη- παρουσίασε αύξηση ακόμα και 300% σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικών ερευνών!  

Αλήθεια, όμως, τι ήταν αυτό που μας έσπρωξε να… (ξανά)ανακαλύψουμε τα μυρωδικά και -ακόμα περισσότερο- τα μπαχαρικά και να τα βάλουμε στην κουζίνα μας και τη ζωή μας;

  • Τα μπαχαρικά, μας επιτρέπουν -χωρίς κόπο- να νοστιμίσουμε (ακόμα περισσότερο) το σπιτικό φαγητό και να το κάνουμε να θυμίζει το αγαπημένο μας κινέζικο, το πικάντικο ινδικό που πολύ μας αρέσει, ή απλά την κουζίνα της μαμάς ή της γιαγιάς μας που δεν τσιγκουνεύεται αρώματα και γεύσεις. Μένοντας, λοιπόν, στο σπίτι και μαγειρεύοντας περισσότερο από ποτέ, τα μπαχαρικά αποτέλεσαν το μονοπάτι εκείνο που κατάφερνε να μας οδηγήσει κατευθείαν στις εντάσεις που χρειαζόμασταν για να δώσουμε μια πιο διαφορετική, πιο ενδιαφέρουσα νότα στα φαγητά μας.  
  • Αυξάνοντας τα μπαχαρικά, μπορούμε να μειώσουμε το αλάτι χωρίς να στερηθούμε τη γεύση.
  • Πρόκειται για ένα υλικό οικονομικό (με εξαιρέσεις), εύκολα διαχειρίσιμο το οποίο μπορεί να μας οδηγήσει σε αμέτρητες εντάσεις. Βασική προϋπόθεση; Να δεχτούμε το γεγονός ότι θα πρέπει να πειραματιστούμε προκειμένου να καταλήξουμε στο αποτέλεσμα που καλύπτει τα γούστα μας. 
  • Ινδία, Πακιστάν, Βόρειος Αφρική – οι κουζίνες προερχόμενες από τις συγκεκριμένες περιοχές συγκέντρωσαν τα βλέμματα πάνω τους τη χρονιά που μας πέρασε. Τα μπαχαρικά, ήταν μονόδρομος για όσους θέλησαν να τις γνωρίσουν ετοιμάζοντας κάποιες από τις πιο χαρακτηριστικές συνταγές τους.
  • Κάποια μπαχαρικά, όπως π.χ. ο κουρκουμάς, το τζίντζερ κ.ά. θεωρούνται πολύτιμα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας. Έτσι, ιδίως τους φθινοπωρινούς-χειμωνιάτικους μήνες, πολλοί ενισχύουν τόσο τα φαγητά, όσο και τα ροφήματά τους με κάθε λογής μπαχαρικά.  

Με αφορμή όλους αυτούς τους λόγους, λοιπόν, μπαίνουμε στην κουζίνα, ανοίγουμε τα ντουλάπια και επιστρατεύουμε τα αγαπημένα μας καρυκεύματα για να ετοιμάσουμε ιδιαίτερες συνταγές οι οποίες θα… ζεστάνουν και θα νοστιμίσουν τον χειμώνα μας!

Χοιρινό με κάρι

Χοιρινό με κάρι από τον Άκη Πετρετζίκη

Κοτόπουλο Τίκα Μασάλα

Κοτόπουλο Τίκα Μασάλα από τον Άκη Πετρετζίκη

Μεξικάνικη ζεστή σοκολάτα

Μεξικάνικη ζεστή σοκολάτα από τον Άκη Πετρετζίκη

Πικάντικο κοτόπουλο με σαλάτα παντζάρι (Harissa)

Πικάντικο κοτόπουλο με σαλάτα παντζάρι (Harissa)

Πικάντικη τάρτα με αχλάδια

Πικάντικη τάρτα με αχλάδια από τον Άκη Πετρετζίκη

Πηγή: Akis Petretzikis  Διάβασε ακόμη:

Cooking Crash Test: Φτιάχνουμε ένα κέικ με 6 διαφορετικούς τρόπους

Ξέρεις από προσούτο;