Ναι, το καταλαβαίνω… Είναι δύσκολο να φανταστείς ότι η σακούλα που παίρνει ο αέρας ή το καλαμάκι που πετάς στον δρόμο (ή -ακόμα χειρότερα- στην παραλία) μπορεί να καταλήξει στη θάλασσα και να προκαλέσει τον θάνατο ενός ζώου (χαρακτηριστικό παράδειγμα η νεκρή φάλαινα που ξεβράστηκε σε Ταϋλανδέζικη παραλία η οποία είχε καταπιεί 80 πλαστικές σακούλες)! Το πλαστικό “μολύνει” τη ζωή μας. Την επιβαρύνει από τη στιγμή που ξεκινάει να κατασκευάζεται μέχρι τη στιγμή που καταλήγει στα σκουπίδια. Μάλιστα, αν όντως καταλήξει στα σκουπίδια (και όχι στην ανακύκλωση), θα συνεχίσει να μολύνει όχι μόνο τη δική μας ζωή, αλλά και αυτή των εγγονών, των δισέγγονών και πάει λέγοντας… Αυτή τη χρονιά, το moto για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος την οποία γιορτάσαμε πριν από λίγες ημέρες, ήταν το “Beating Plastic Pollution” – “Πολεμάμε τη Μόλυνση από το Πλαστικό”. Στο site της Παγκόσμιας Τράπεζας (worldbank.org), βρήκαμε ένα σχετικό άρθρο το οποίο μας άρεσε πολύ! Ούτε λίγο, ούτε πολύ, απαριθμούσε πέντε απλά πράγματα τα οποία μπορούμε (όλοι μας!) να κάνουμε για να… κηρύξουμε πόλεμο στο πλαστικό! Ποια είναι αυτά;

1. Λέμε ΟΧΙ στις πλαστικές σακούλες!

Περίπου 1.000.000 πλαστικές σακούλες χρησιμοποιούντα ΚΑΘΕ ΛΕΠΤΟ! Μία σακούλα, χρειάζεται περίπου 1.000 χρόνια για να αποσυντεθεί στο περιβάλλον. Τα τελευταία χρόνια, λοιπόν, βλέπουμε ολοένα και περισσότερες χώρες να απαγορεύουν τη χρήση τους ή να τη χρεώνουν με ένα χρηματικό ποσό. Το συμπέρασμα είναι ένα: Αν θέλουμε, μπορούμε να βγάλουμε τις πλαστικές σακούλες από τη ζωή μας, χωρίς να μας το πει κανείς. Υπάρχει λόγος για να το κάνουμε και είναι προφανής!

2. Μπουκαλάκι από το σπίτι

Τι μπουκαλάκι; Μπουκαλάκι με νερό! Περίπου 1.000.000 μπουκάλια ανά λεπτό αγοράζουν άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Τα περισσότερα από αυτά, δυστυχώς, δεν καταλήγουν στην ανακύκλωση, αλλά στα σκουπίδια. Αντί, λοιπόν, να αγοράζουμε διαρκώς νερό απ’ έξω, φροντίζουμε να έχουμε το δικό μας μπουκάλι το οποίο μπορούμε να γεμίζουμε με ολόφρεσκο νεράκι ανά πάσα ώρα και στιγμή.

3. Γυρίζουμε την πλάτη στα καλαμάκια

Δεν υπάρχει περίπτωση να επισκεφτούμε το καλοκαίρι μία παραλία και να μη δούμε καμιά δεκαριά καλαμάκια στη χρυσή της αμμουδιά… Η πρόταση έχει ως εξής: Πίνουμε τον καφέ ή τον χυμό μας δίχως καλαμάκι, ανακυκλώνουμε το καλαμάκι που χρησιμοποιούμε, παίρνουμε ένα επαναχρησιμοποιούμενο ή αναζητούμε ένα… βρώσιμο! Ναι, ένα καλαμάκι που τρώγεται! Δεν υπάρχουν ακόμα πολλά στο εμπόριο, αλλά η αγορά κινείται προς τα εκεί. Εδώ, μπορείς να διαβάσεις περισσότερα γι’ αυτά. 

4. Πλαστικά πιατάκια, πιρουνάκια κ.λπ. ΤΕΛΟΣ!

Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε κάτι αντίστοιχο για ένα πάρτι; Παίρνουμε χάρτινα! Η τάση θέλει το πλαστικό έξω από τη ζωή μας και η Γαλλία είναι η πρώτη χώρα που θεσπίζει νόμο για την απαγόρευση των πλαστικών πιάτων, ποτηριών και μαχαιροπίρουνων. Ο νόμος αυτός θα τεθεί σε εφαρμογή το 2020. Για να δούμε, θα ακολουθήσουν κι άλλες χώρες;

5. Κάνουμε σωστές (plastic free) επιλογές!

Μέσα κι έξω από το σπίτι επιλέγουμε φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα και ανακυκλώνουμε ό,τι πλαστικό χρησιμοποιούμε. Μπορεί να μοιάζει δύσκολο, με λίγη προσπάθεια, όμως, μπορεί να γίνει τρόπος ζωής. Όλα είναι θέμα συνήθειας... για την ακρίβεια, καλής συνήθειας :-)

 

Πηγή άρθρου: Akis Petretzikis  Διάβασε ακόμη:

Ξέρεις από προσούτο;

Τι είναι το κρασί Merlot που ακούς συνέχεια;