Υλικά

Για το crumble αμυγδάλου (προαιρετικά)

100 γρ. αμύγδαλα, λευκά, ωμά

100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

100 γρ. βούτυρο, κρύο

1 πρέζα αλάτι, προαιρετικά

Για τη μους σοκολάτας

400 γρ. κουβερτούρα

240 γρ. γάλα, 3,5%

Για το σερβίρισμα

πουράκια , σοκολάτας

φύλλα δυόσμου

Εκτέλεση

Για το crumble αμυγδάλου

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα.

Ρίχνουμε στον πολυκόφτη τα αμύγδαλα και χτυπάμε πολύ καλά, μέχρι να πάρουν την υφή πούδρας.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αλεύρι, και χτυπάμε για ακόμα λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Κόβουμε το βούτυρο σε κυβάκια, το ρίχνουμε στον πολυκόφτη, και προσθέτουμε προαιρετικά το αλάτι. 

Χτυπάμε καλά για ακόμα λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να δημιουργηθεί ένα σκληρό ζυμάρι.

Στρώνουμε ένα φύλλο λαδόκολλας σε ένα ταψί.

Βγάζουμε το ζυμάρι από τον πολυκόφτη, και το μεταφέρουμε στο ταψί.

Σπάμε το ζυμάρι με τα χέρια μας σε μικρά κομμάτια, και το απλώνουμε στο ταψί. Εναλλακτικά μπορούμε να τοποθετήσουμε το ζυμάρι στο ψυγείο ή στην κατάψυξη, και μόλις κρυώσει-παγώσει το αφαιρούμε, και το τρίβουμε με έναν τρίφτη. 

Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο, και ψήνουμε για 15-20 λεπτά. Αν δούμε ότι το crumble δεν ψήνεται ομοιόμορφα, μπορούμε να το ανακατεύουμε ανά διαστήματα με μια κουτάλα. 

Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει για 20 λεπτά, και αποθηκεύουμε σε ένα βάζο.

Συντηρούμε σε κλειστό βάζο σε θερμοκρασία δωματίου.

Για τη μους σοκολάτας

Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.  

Ψιλοκόβουμε σε ένα ξύλο κοπής την κουβερτούρα, και τη ρίχνουμε στο κατσαρολάκι.

Προσθέτουμε το γάλα, και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά με ένα κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθεί και να γίνει μια λεία γκανάς. Δεν σταματάμε το ανακάτεμα και προσέχουμε να μην βράσει το μείγμα.

Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, ρίχνουμε το μείγμα με μια σπάτουλα σιλικόνης σε ένα μπολ, σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη ώστε να εφάπτεται στην επιφάνεια της γκανάς, και μεταφέρουμε στο ψυγείο για 1,5-2 ώρες μέχρι να πήξει.

Αφαιρούμε το μπολ από το ψυγείο, και μεταφέρουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ.

Χτυπάμε με το σύρμα πολύ καλά σε δυνατή ταχύτητα για 1-2 λεπτά μέχρι να αφρατέψει.

Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ.

Για το σερβίρισμα

Μοιράζουμε το crumble σε ποτήρια, και προσθέτουμε από πάνω τη μους.

Σερβίρουμε με πουράκια σοκολάτας και φύλλα δυόσμου. 

Πηγή: Akis Petretzikis



  Διάβασε ακόμη:

Η πιο εύκολη και νόστιμη λουκανικόπιτα σε χρόνο ντε-τε!

Σου περισσεύουν μπανάνες; Φτιάξε μπανόφι!